Ученици от Трън подариха кисело мляко и кошница от шишарки на министъра на образованието и науката – СНИМКИ

Традиционното кисело мляко, с което Трънския край се прославя надлъж и нашир, беше сред подаръците, които ученици от град Трън направиха на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. По-рано днес ресорният министър посети средно училище “Гео Милев” в Трън, за да се срещне с учителския колектив и да разговаря по актуални теми за образованието. Трън беше 107-та община, която ресорният министър посети, предаде репортер на Zapadno.com.

В късния следобед министър Красимир Вълчев пристигна в град Трън. Екип на Районно управление-Трън охраняваше района около двора на училището заради министерското посещение. На входа на двора, млади момичета в носии посрещнаха министъра с погача и мед. Представители на местната власт в Трън също очакваха високопоставените гости. Заедно с Красимир Вълчев бяха областният управител на Перник Ирена Соколова и началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова.

Множество ученици, учители и родители се бяха събрали, за да посрещнат министъра на образованието и науката. Както първи читателите на Zapadno.com научиха трънски ученици посрещнаха министъра на образованието и науката с драматизация на разказ и танци. Драматизацията беше по разказа “Вятърната мелница” от Елин Пелин. Заедно с нея бяха представени няколко танца, които още повече зарадваха присъстващите трънчани и гости на град Трън. След края на програмата, учениците-участници се поклониха пред публиката.

Министър Красимир Вълчев използва момента, за да приветства събралите гости в двора на училището. “Поздравление за представлението, което беше изнесено. Радвам се, че съм ваш гост. Желая на всички ученици много отлични успехи в образованието и по-нататък в живота. Надявам се всеки един от вас да има възможност, благодарение на образованието което е получил тук, да успее в живота. И да си спомни един ден, че благодарение на училището и най-вече на учителите е успял да бъде щастлив. Поздравления за всички учители, които с многочасовата си, ежедневна работа успяват да направят така че да се случват вашите резултати и вие самите да се чувствате по-добре и щастливи като деца.”, каза Красимир Вълчев.

Областният управител на Перник Ирена Соколова изтъкна пред министъра, че училището в Трън води целенасочена работа в обучението по “Български език и литература” и за втора година постига висок резултат на държавните зрелостни изпити – средна оценка от 5.00, което го нарежда на 52-ро място в страната. Добрата интегрираност на малцинствените групи също дава своята резултатност по отношение пълното обхващане на ученици в системата и тяхното задържане. По време на работната визита стана ясно още, че правителството е заложило още 360 милиона лева от началото на следващата година за увеличение на учителските заплати и тази политика ще се изпълнява поетапно, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Министърът на образованието и науката посети училищен кабинет и разгледа част от учебното заведение преди да пристъпи към среща с учителските колективи на трънската гимназия и детската градина в Трън. При влизането си в учителската стая, където се състоя тематичната среща, ресорният министър беше изненадан с подаръци от ученици. От тях той получи кошница от шишарки, глинен съд с кисело мляко и пожелание. Останалите официални гости също получиха такива подаръци като жест от трънчани.

По време на срещата, директорът на учебното заведение Костадинка Крумова поясни, че в Трън се дава качествено образование, съобразено с държавните образователни стандарти. “Целта на нашето училище е всички ученици, подлежащи на задължително обучение да намерят място в класните стаи, защото България разчита на всеки един свой гражданин за своето бъдещо развитие. Работим в името да осъществивам тази своя кауза, ако мога така да се изразя. Работим с всички институции на територията на общината. Работим непрекъснато с родителите. Макар и да ни е трудно, ние не се отказваме. Всеки ден провеждаме разговори с тях, за да сведем до минимум децата в риск от отпадане от образователната система. Опитваме се по всякакъв начин да ги привлечем към училищните занимания чрез дейностите по интереси, които са по Наредба за приобщаващото образование. Също така чрез двата проекта – “Твоят час” и “Подкрепа за успех”.”, поясни директорът Костадинка Крумова.

В училището на град Трън се обучават 268 ученика в дневна форма на обучение. 14 са паралелките в учебното заведение, като две са непрофилирани, осем са общообразователни, две са профилирани и една професионална паралелка с профил “Помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност”.

Разгледайте снимки от посещението на министъра на образованието и науката в училището на Трън, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...