Музеят на Брезник се сдоби с пленено преди 100 години пиано, което е докарано от Букурещ в 5-ти конен полк

Над 100-годишно пиано е най-новият експонат във фонда на Общински исторически музей-Брезник, съобщи пред репортер на Zapadno.com директорът на институцията Емилия Велинова.

В момента то е част от тематична изложба в зала “Военен клуб” на музея. Историята на пианото предстои тепърва да се проучи от музейните работници. Това, което се знае за музикалния инструмент е, че той е докаран от войниците на 5-ти пехотен полк по време на Първата световна война. “Нашите войски стигат до Букурещ и оттам войниците са го взели като трофей. Докарали са го в Брезник, в 5-ти конен полк. След това са го подарили на читалището в Брезник и там дълго време е съхранявано. Смятам, че мястото му е в музея, като спомен от участието на нашите войски и на 5-ти конен полк в Първата световна война.”, каза директорът на музея Емилия Велинова.

В офанзивата към Букурещ отпреди повече от 100 години е участвал и брезничанинът Стоян Миленков, който е посветил няколко от своите творби на героизма на българските войници. На пианото е поставена оригинална тетрадка с ноти, която е на Стоян Миленков. Вчера в Брезник бяха отбелязани 130 години от рождението на видния брезничанин. Прочетете още по темата в публикацията: Стихове и песни на брезничанина Стоян Миленков прозвучаха за 130-годишнината от рождението му – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...