Новият архиерейски наместник на Трънската духовна околия беше въдворен в храм “Света Петка” – СНИМКИ

Света литургия за въдворяването на новия архиерейски наместник на Трънската духовна околия се проведе в храм “Света Петка” в град Трън. Участие в службата взеха духовници от околията и други региони, както и братството на Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци. Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп оглави литургията за въдворяването, предаде репортер на Zapadno.com.

Десетки граждани и гости на град Трън присъстваха на тържественото събитие. Два хора пяха в храма по време на службата, която приключи малко преди обяд. Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп изрази надеждата, че новият архиерейски наместник ще ръководи мъдро, разумно и благодатно Трънската духовна околия. “Бог да ти дава сили отец Йоане, да ти дава търпение, смирение и най-вече любов, за да отговориш достойно на очакванията на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит.”, обърна се към новия архиерейски наместник Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

От своя страна архиерейският наместник на Трънската духовна околия иконом Йоан Чикалов благодари за доверието, с което е дарен. “Само за хората ще кажа още няколко думи. Преди 15 години с благословението на Негово Светейшество, блажено починалия в Господа, патриарх Максим бях ръкоположен в село Кривонос, община Брезник, Трънска духовна околия. При освещаването на храма “Свети Николай” на летния Никулден, тогава служащият като викарий на Негово Светейшество, сега Пловдивски митрополит Николай възложи ръцете си върху мене и ме натовари с тази благодат и отговорност, която се изразява в думата свещенство. И по Божия милост бях изпратен да служа в “Света мъченица Параскева”. И сега пред тази тържествена Богослужба колко пъти ли се върнах над мисълта: Дали пък Света Петка Епиватска, нашата преподобна майка, не се е молила и на Света Параскева в нейният подвизи, трудове, несгодите. Има едни неща, които по човешки не можем да изразим като промисъл. Ние можем само да разпознаваме знаците в този промисъл и да разпознаваме Божествената любов в това доверие, което през вас, обични в Господа владико, ни се дава, за да Му служиме. Да Му служим на нашия Господ, защото Той всичко стори за нас. Само трябва да Му кажем: “Благодаря Ти!”. Това в днешния ден искам да кажа: Благодаря Ти, Господи и на Негово Светейшество, на вас, обични в Господа владико, че делото е благодатно. Но знаем, че в тясната пътека ще ни е необходима архиерейската подкрепа с молитва и наставление на административно и най-вече благодатно ниво.”, каза новият архиерейски наместник на Трънската духовна околия иконом Йоан Чикалов. След словата на духовниците, председателят на Църковното настоятелство на трънския храм “Света Петка” отец Михаил Станкович връчи букет с цветя на Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

Иконом Йоан Чикалов е служил в храм “Свети Николай Мирликийски” в брезнишкото село Кривонос. След това дълги години служи в храм “Света Параскева” в град София. Той заема мястото на досегашния иконом Дамян Делов, който дълги години служеше и съдействаше за църковния живот в Трънската духовна околия, която обхваща по територия общините Брезник и Трън.

Разгледайте още снимки от въдворяването на новия архиерейски наместник, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...