Филмът за Света Петка, който брезнишки ученици подготвиха, докосна душите на брезничани в навечерието на Петковден – СНИМКИ

Десетки брезничани, сред които и гости на град Брезник, присъстваха на прожекцията на филм за Света Петка, която се състоя в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”. Изработването на филма е дело на ученици от 10 “б” клас на брезнишкото средно училище “Васил Левски” и членове на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди началото на филма, гостите имаха възможност да се насладят на песенни и хумористични изпълнения на самодейки от групата за словесен фолклор с ръководител Милена Цветанова към брезнишкото читалище. Видеото показа и разказа за историята на храм “Света Петка”, както и за обявяването на Петковден за духовен празник на град Брезник. Зрителите научиха как през 1804 година енорийският храм е бил разрушен, но след 14 години той отново е издигнат. Те видяха и как през годините светата обител се е сдобила с частица от мощите на Света Петка.

След края на филма, гостите в салона имаха възможност да споделят своите впечатления или да оправят въпроси към десетокласниците. Протойерей Констатин, който беше сред присъстващите, взе думата и приветства инициаторите за реализацията на видеото. “Благодаря на нашите деца за това, че създадоха този прекрасен филм, който макар и да се вижда, че е любителски, е вложено в него много емоция, много чувство, много старание. Аз мисля, че всеки един от нас беше докоснат от филма, което е разбира се и целта на това творчество, въобще на това изкуство – визуалното. Всеки ще занесе един спомен в себе си, ще го занесе до вкъщи.”, каза протойерей Константин и подробно разказа историята на светица Петка. Между нашето време и това на Света Петка са 10 века. За всичките тези векове нейното име не престава да дава надежда на вярващите, поясни още духовникът и прикани присъстващите да вземат участие в църковните служби в храм “Света Петка”.

Част от зрителите също дадоха своята положителна оценка за филма, която се усети с бурни аплодисменти за десетокласниците.

Гостите на прожекцията имаха възможността да разгледат снимки от различни моменти, свързани с храм “Света Петка”. Към фотографиите бяха добавени църковни книги, вестници и документи от миналото.

Разгледайте още снимки от прожекцията на филма, която събра брезничани и гости на града:

Виж също...

Loading...