“10 причини да остана в моя Трън” – надсловът на изложба, която беше показана за празника на града – СНИМКИ

Община Трън отбеляза традиционния си празник, представяйки своето успешно развитие и облик, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

На събитието областният управител Ирена Соколова поздрави жителите на Община Трън по повод традионния празник на града Петковден. “Пограничната община Трън е удивително място. Тя е свързваща транспортна връзка със Западна Европа през граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци”. Неслучайно писателят Алеко Константинов изтъква красотата на този край, надминаваща дори тази на Швейцария. Трънчани са силни, издръжливи, горди и ценящи това, което имат. С помощта и усилията на местната управа, на добрия административен и управленски капацитет, градът и общината стават все по-добро и комфортно място за живеене, с европейски облик. И дали вие трънчани сте трън в петата или венец от тръни на главата, зная как успявате да проправите най-добър път за развитие и успех на родното ви място. Като областен управител ще продължавам да подкрепям всяко ваше начинание, насочено към просперитета на община Трън и нейните жители.”, каза в приветствието си Соколова.

По време на честването Община Трън, съвместно с вестник “Стандарт”, представиха изложбата “10 причини да остана в моя Трън”. Събитието е част от националната кампания “10 причини да остана в моя град”, която е насочена към младите хора. Изложбата от пана илюстрира големите промени в града не само като инфраструктура, но и различните красиви събития, които са неизменна част от културния календар.

Представени бяха проектите, свързани с грижата за децата; грижата за възрастните хора; условията за спорт с всички новоизградени спортни съоръжения; облагородената градска среда с прекрасните зелени площи и градинки; културните събития, които са неизменна част от празничния календар: фестивалите “От Трън по-убаво нема”, “С песните на Гюрга Пинджурова”, Празникът на киселото мляко;

На събитието бяха наградени и изявени творци в сферата на културата – народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” с председател Сашка Илчева, танцов състав “Трънски ритми” с художествен ръководител Емилия Миланова и танцовата хип-хоп група Double D CREW с хореограф Ани Станимирова.
Отличието “Почетен гражданин на Трън” получиха дългогодишният преподавател и директор на трънската гимназия Иван Зрънчев и Димитър Тонин – създател на издателствата “Шамбала” и “Одисей”, автор на първия български превод от тибетски език и на редица книги с езотерична насоченост.

Разгледайте още снимки от събитието:

 

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...