Бизнесмен излъгал животновъд от Трън, че ще му достави крави от Холандия, ще лежи 5 години и 6 месеца в затвора

Осъдиха на пет години и шест месеца затвор бизнесмен, извършил измами за 42 880 лева Районен съд-Монтана призна за виновен 45 годишен кюстендилец за извършени от него серия измами в цялата страна и го осъди на пет години и шест месеца затвор общо.

През януари 2014 година в Стрелча и София подсъдимият договорил с фермера, че ще му достави телета от Холандия, но не изпълнил ангажимента си и му причинил вреда за 10 800 лева. През същия месец на 2014 година в Павел баня и София подсъдимият обещал и поддържал заблуждение към друг човек, че му достави от чужбина 30 юници от порода “Симентал“, за което взел от него 14 100 лева без да достави животните. По същото време в град Рила и Благоевград същият подсъдим получил от животновъд 4 840 лева срещу договорката да му достави 17 телета порода „Симентал“ от Холандия, но не изпълнил ангажимента си. Пак през януари 2014 година в Трън и Перник той възбудил и поддържал в заблуждение животновъд, че ще му достави 17 телета “Симентал“ от Холандия, за което получил 4 500 лева.

В началото на февруари 2014 година пък в Бойчиновци и София подсъдимият заблудил друг фермер, че ще го снабди с 12 крави порода “Холщайн“ и „Редхолщайн“, внос от Австрия, и получил от него 8 640 лева, без да изпълни поетото задължение. В посочения период от време подсъдимият при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у пет земеделски стопани, че ще ги снабди с елитни животни, с което им причинил имотна вреда в големи размери – общо 42 880 лева. За това престъпление съдът призна за виновен и осъди бизнесменът на три години и шест месеца лишаване от свобода, които трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Съдът приведе в изпълнение и най-тежката от две предишни условни присъди срещу него, издадени от Районен съд-Кюстендил за прокарване в обръщение на фалшиви облигации или държавни ценни книжа и документна измама, в размер на две години затвор, които ще трябва да изтърпи допълнително при първоначален строг режим, съобщиха от Окръжен съд-Монтана.

Според решението на съда подсъдимият трябва и да заплати общо 27 240 лева обезщетения за имуществени вреди, заедно със законната лихва, на трима от измамените стопани, които са подали граждански искове, както и 1 089 лева и 60 стотинки държавна такса върху уважения размер на исковете. Присъдата на Районен съд-Монтана е обжалвана и потвърдена от Окръжен съд-Монтана и вече е приведена в изпълнение.

Виж също...

Loading...