Духовният празник на Брезник преди 10 години: Подписка със 160 човека спомага за обявяването на специалната дата в календара на града

Духовният празник на град Брезник, който се отбелязва на Петковден, е обявен за такъв преди 10 години. Тогавашният Общински съвет приема решението 14 октомври да бъде духовен празник за града. Този акт е бил подкрепен с подписка, в която са се подписали 160 брезничани и духовници, предаде репортер на Zapadno.com.

Копие на решаващата подписка беше показано в тематична изложба за Петковден, подредена в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”. Изложбата, в която присъстват и снимки за храм “Света Петка”, е подредена по повод 10-годишнината от обявяването на духовния празник на града. Паралелно с изложбата, брезничани и гости на града имаха възможност да видят филм за Света Петка, който ученици от 10 “б” клас на брезнишкото средно училище “Васил Левски” и членове на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова подготвиха. Прочетете още по темата в публикацията: Филмът за Света Петка, който брезнишки ученици подготвиха, докосна душите на брезничани в навечерието на Петковден – СНИМКИ.

След края на филма, гостите имаха възможност да видят копие на подписката, която е била необходима, за да подкрепи предложението 14 октомври да бъде обявен за духовен празник на град Брезник. Предложението е внесено от тогавашния общински съветник и настоящ директор на училището в Брезник Емилия Вълова. Одобрено е с решение от средата на месец септември 2009 година и месец по-късно духовният празник на Брезник се отбелязва за първи път. Сред подписалите се е отец Дамян Делов, който дълги години беше архиерейски наместник на Трънска духовна околия. По-специално събитие, свързано с идеята на Емилия Вълова няма. “Това, което наблюдавам през годините което се случва в обществото. Размиване на ценности, разместване, даже липса на ценности в едно време, ме наведа на мисълта, че трябва нещо да се направи. И то не за днес, не за утре, а напред за бъдещото, защото това е много важно. Напоследък казвам: Важна е социалната хармония. И това според мен е начинът духовността да обедини една общестност, в случая нашата – градът. Духовността е спасителната сила, която помага да оцелеем при тежки времена на човечеството.”, сподели Емилия Вълова и добави, че и е изключително приятно празникът да се обогатява и чества.

Снимки пък показаха различни моменти, свързани с храм “Света Петка”. Към фотографиите бяха добавени църковни книги, вестници и документи от миналото. Скици на местния художник Йосиф Радоев също бяха изложени. Скиците показват как може да се преустрой чешмата с желязната вода пред храм “Света Петка” и изгради магерница към светата обител. “Той дари тази скица, за да може да се направи нещо повече в двора на храма. Това също е една много интересна книга. Това са протоколи от Българския народен събор от 1871 година, които са издадени през 1911 година.”, разказа организаторът на изложбата Аниела Асенова. Семейна библия, която се предава от поколение на поколение, също беше показана. “Тук дядо ми – протойерей Борис Николов е записал кой са майка му, баща му, баба му, дядо му. Гордея се, че на баба ми – презвитер Миронка, баща и е бил свещеник в Мошино. Пази му се гробът там и е много добре поддържан до черквата. И неговата снимка е вътре в храма. Когато разбраха, че съм неговата правнучка, винаги много добре ме посрещат.”, сподели още Аниела Асенова. В продължение на 15 – 16 години тя дава курбан за празника Петковден, който съвпада с рождения ден на нейния съпруг.

Виж също...

Loading...