Директорът на музея в Брезник: Дарителите са хората, които изграждат музейната сбирка и запазват паметта на своята общност

Дарителите са хората, които изграждат музейната сбирка на музея в Брезник и запазват паметта на общността. Това поясни пред репортер на Zapadno.com директорът на Общинския исторически музей Емилия Велинова. Наскоро в институцията беше подредена изложба с над 100 експоната, дарени през тази година от жители на град Брезник и населени места в общината.

Над 20 дарители са направи своите дарения от началото на годината. В изложбата са представени битова техника, традиционно облекло, плетива и други ценни предмети за историята и културните процеси на региона. “Ние благодарим на всички дарители от основаването на музейната сбирка до днес. Това са хората, които изграждат музейната сбирка и запазват паметта на своята общност. Самият факт, че за тази година имаме толкова много дарители и непрекъснато изложбата се допълва, говори за съпричасност, развитието на нашия музей и попълването на някои празноти във фонда, като например градският бит.”, сподели директорът на музея Емилия Велинова.

Дарителите разказват историята на експонатите, които даряват. “Всяка история е интересна сама по себе си. Например интересна е историята на ето този часовник. Той е сватбен дар на майката и бащата на госпожа Емилия Максимова. Ценни са и тези неща, които са изплетени от ръцете на техните майки и баби. Това е преходът от традиционния към съвременния бит. Към модата в средата на миналия век, която запазва части от традиционния бит, но изразена по нов начин.”, отбеляза още директорът на музея в Брезник.

Експонатите бяха показани в изложбата “Дарения на Общински исторически музей град Брезник през 2019 година”, която можеше да бъде разгледана до 15 октомври в зала “Военен клуб” на музея.

Виж също...

Loading...