Проби от отстреляните от ловците в Брезнишко и Трънско диви свине при откриването на лова показват, че животните не са заразени

Първите отстреляни диви прасета след откриването на ловния сезон в общините Брезник и Трън не са заразени с вируса Африканска чума по свинете. Това са показали взетите от тях проби, които са изследвани в лаборабория в София, предаде репортер на Zapadno.com.

При откриването на ловния сезон ловците в Брезнишко и Трънско повалиха общо 18 диви свине. Проби от тях бяха изпратени по създадената организация за изследване за наличие на вируса Африканска чума по свинете. Пробите от дивите прасета, които ловците в Брезнишко и Трънско са отстреляли, са показали, че животните не са заразени с вируса. Такива са данните и за другите диви прасета в област Перник, които са били изследвани след отстрела им при откриването на ловния сезон.

На територията на “Държавно горско стопанство-Трън” при последните ловни излети са отстреляни 13 диви свине. “В зона Б не е извършван групов лов без кучета. В зона В е извършван с придружителите от Горското. Там са отстреляни 7 диви свине при последните 2 ловни излета. Извършваме претърсвания за трупове на дива свиня, не са открити.”, каза директорът на “Държавно горско стопанство-Трън” инженер Георги Георгиев.

На територията на “Държавно горско стопанство-Брезник” към началото на тази седмица са отстреляни 5 диви свине. “Имаме върнат отговор от Благоевград, че пробите са отрицателни. Обадиха ни се сравнително много бързо оттам. Продължаваме претърсването на зона А. За момента не е намерен труп. Имаме 3 изградени капана, които са действащи, но към момента нямаме нито един улов.”, поясни представител на “Държавно горско стопанство-Брезник”.

По време на вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия, областният управител Ирена Соколова поясни, че предстои да се предостави допълнителна информация по проблема с малките контейнери, в които се поставят проби от отстреляните диви свине.

Виж също...

Loading...