Светогорски монах, който гостува в Църногорския манастир над Гигинци, ще изнесе духовна беседа в Перник

Беседа на тема “Да познаем Бога чрез неговата благодат” с йеромонах Ефрем Катунакиот от Света гора ще се състои на празника на Перник. Събитието е насрочено за 19 октомври от 14 часа в малкия салон в Двореца на културата, съобщиха от Църногорския манастир.

Старецът Ефрем населява малък манастир, който е част от манастира Великата Лавра “Свети Атанасий” на Света гора – Атон и е посветен на свети Ефрем Сирин. Той е духовно чедо на стареца Ефрем Катунакски – духовен следовник и ученик на стареца Йосиф Исихаст. Приживе на своя духовен отец йеромонах Ефрем не е напускал Света гора, но през последните 20 години той пътува из цяла Гърция и по света и проповядва сред хората, които са приятели и следовници на Бога. Миналата година, съпровождан от голяма група свои духовни чеда той посети Църногорския манастир при брезнишкото село Гигинци.

Тази година йероманах Ефрем отново е гост на Църногорската света обител и в навечерието на празника на свети Йоан Рилски Чудотворец ще се включи в отслужването на всенощно бдение, а на другия ден ще присъства молитвено на светата литургия в храм “Свети Иван Рилски” в Перник. Организатори на беседата в деня на града в Перник са Църногорският манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”, заедно с Община Перник и областния управител Ирена Соколова. Входът за беседата е свободен. Перник има благословенето на деня на града Света гора в лицето на отец Ефрем да гостува на перничани и те да се докоснат до мъдростта на Божието слово, коментираха организаторите.

Снимка: Църногорски манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”

Виж също...

Loading...