За първи път музеят на Брезник ще покаже експонати за учител, допринесъл за образованието в Трънско и Брезнишко

Изложбата „Просветата в Брезнишко – края на ХVІІІ- средата на ХХ век” ще бъде открита през следващата седмица в Общински исторически музей-Брезник. Изложбата е организирана по повод 150-годишнината на Класното училище в Брезник, съобщиха за Zapadno.com от Общинския исторически музей.

Експозицията ще покаже няколко основни посоки от дългогодишната събирателска и изследователска дейност на музея – вещи и документи за килийните училища в Брезнишко, учебни пособия, разказ за първия учител в класното училище Димитър Тонджаров и неговите наследници.

За първи път пред гостите и гражданите на град Брезник ще бъдат представени документи и вещи на учителя в Брезник, околийския училищен инспектор, поборника Архимандрит Зиновий Поппетров. Той е сред малко известните, но много значими български учители, допринесъл за реформа в българското образование. На 8 ноември 1878 година е назначен за директор и учител в брезнишкото класно училище. Зиновий Поппетров засилил дейността на училището. С учениците събрал като дарения 8 000 гроша за построяването на ново школо. На 30 май 1880 година е назначен за окръжен училищен инспектор на трите околии: Трънска, Брезнишка и Царибродска. Отваряли се нови училища: в къщите, в хамбарите, в стаи към магерниците. Зиновий организира педагогически курсове в град Трън, които много брезничани са завършили, поясниха от музея в Брезник.

Сред експонатите, които се предоставят от Регионален исторически музей-Перник за участие в изложбата са: богослужебни книги, часовник, оригинални снимки. Безспорно най-интересна е сабята със сребро и позлата, подарена на Зиновий от руския щабски капитан в Радомир – Владимир Делсал с надпис: „В памяти Зиновию п.Петров от капитан Дел Сол. Радомир 1878.”, отбелязаха от Общинския исторически музей в Брезник.

За издигане нивото на обучението в класното училище в Брезник допринася учителят Иван Десев от Копривщица. Високо образован, вещ педагог спечелва доверието на брезничани, които го избират за народен представител в Третото Велико народно събрание… Изложбата в цялост съхранява, обогатява и развива представата за големите дела на българския народ и брезничани в развитие на просветното дело. Една съкровищница, която да бъде споделена с нашите гости и посетители, поясниха от музея.

Специални гости на събитието ще бъдат първокласниците от випуск ‘2019, учители от град Брезник, както и участниците във втората научна конференция. Те ще бъдат поздравени от заместник-кмета на Общината Мария Добревска и момичетата от вокална група “Песенна дъга” към средно училище ”Васил Левски”.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...