Град Трън ще е домакин на форума „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще”

Форум под надслов „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще” ще се проведе на 8 ноември в град Трън, съобщават организаторите на събитието.

Тази година се навършват 100 години от подписването на Ньойския договор, който е пагубен за страната ни. Съгласно договорът от 1919 година от Царство България са откъснати територии, сред които и земи в община Трън тогава Трънска околия. Откъснатите села от Трънско са: Звонци, Ясенов дел, Куса Врана, Берин извор, Трънски Одоровци, Нашушковица, Ракита, Вучи дел, Пресека, Петачинци, Врабча, Искровци, Грознатовци, Стрезимировци, Паля, Сухи дол, Кострошевци, Драинци, Колуница и Клисура (Трънска Клисура). Границата разделя селата Петачинци, Стрезимировци и Врабча на две части, пише в историческите извори.

На форума в град Трън ще бъдат представени публикации и доклади по темата. Основите теми, които ще се включат във форума са история, икономика, култура, бит и душевност. Актуалната програма на събитието ще бъде уточнена допълнително и своевременно оповестена, поясняват организаторите. Желаещите да участват с доклади трябва да подадат на заявка на електронна поща, която може да откриете като натиснете тук. Организатори на форума са трънско културно-просветно дружество „Руй”-София, сдружение „Трън”, сдружение „Трънски глагоръц” и Община Трън.

Виж също...

Loading...