Община Трън: Няколко трънчани искаха мостът на “Секирица” да запази стария си вид, според специалистите няма как

Реставриране на моста в местността “Секирица” в автентичния му вид са поискали няколко граждани на град Трън. Това поясниха за Zapadno.com от общинската администрация в Трън.

Вчера дългоочакваният ремонт на моста в местността “Секирица” отново беше възобновен след месеци на прекъсване. При започването на предишните дейности по ремонт на съоръжението, в публичното пространство се появиха реакции от трънчани. Мнението на хората беше, че мостът трябва да бъде възстановен в автентичния му вид с каменната зидария. “Имаше няколко реакции на граждани на град Трън, които искаха наистина да се реставрира по такъв начин мостът, че да се запази неговата автентичност. Това е все пак проект. Има специалисти, които са преценили и са решили как да бъдат извършени ремонтните дейности.”, каза временно изпълняващата длъжността кмет на Община Трън Катя Божидарова.

Мостът в местността “Секирица” е изграден през 1933 година. През месец ноември 2017 година сръбски ТИР катастрофира на моста, което наложи настоящия ремонт. Новата конструкция е изградена върху старите основни на моста, като се очаква тя да бъде подсилена. “Всички разбирате, че съоръжение, което е строено преди 80 години не е изчислявано за тези натоварвания, които ги имаме сега. Проектът е изпълнен от една от най-добрите проектантски фирми – “Мостконсулт” и мисля, че колегите са взели всички мерки съоръжението да отговаря на изискванията на нормативната база. Виждате сложен е двоен парапет, парапет за пешеходците, усилени са основите на съоръжението.”, поясни инженер Ясен Ишев, който е представител на фирмата за строителен надзор на ремонта.

Прочетете още по темата за ремонта в публикацията: Ремонтът на моста при “Секирица” отново стартира и се очаква да приключи до 40 дни – СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...