Брезничанка разказа за будител от село Гигинци и защо обичаят Сурова помага за запазване на родовата идентичност

Брезничанката Кристияна Генадиева се включи в кампанията “Будителят си ти” ‘2019 на социалната мрежа Volontime, която свързва хората правещи добри дела, научи Zapadno.com.

Чрез социалната мрежа Volontime, всеки може да направи негова кауза, за която го е грижа и така да намери съмишленици. Именно това е направила и Кристияна Генадиева, която е възпитаничка на средно училище “Васил Левски” в Брезник. В нейния разказ тя споделя повече подробности за обичая Сурова, както и за личността на дългогодишния бюлюкбашия на сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци – Крум Крумов. “Когато чуеш „забравени личности“ вероятно си мислиш:„Как въобще това е възможно?Личностите са хора,известни всекиму.“Да , но в някои ситуации това не винаги е така.В нашето съвремие ние много често забравяме да бъдем благодарни.Благодарни на лица , отговорни за развитието на народа ни през годините.Хора, вдъхновили стотици да помагат и да продължават тяхното дело.”, започва разказа си Кристияна Генадиева.

Младата брезничанка споделя, че е решила да представи личност, която е близо до сърцето и душата и. “Някой, който ме накара да осъзная колко важни са традициите в нашия живот. За съжаление моите съвременници доста често омаловажават нашите обичаи и ето защо реших да покажа важната им роля в живота на съвременния българин. Името на човека, проникнал в съзнанието ми е Крум Василев Крумев. Круме, както всички го наричахме, е роден в селО Гигинци, Пернишко.”, допълва Кристияна Генадиева в творбата си и продължава с представянето на Крум, както и обичая Сурова.

“Благодарение на традицията и хора като Круме, ние пазим и уважаваме огнищата на българското и помним заветите на миналото. Щастлива съм, че съм имала досег с този незнаен будител и се надявам всеки един от Вас в даден период от живота си да се гордее със старите обичаи, защото те не само са ни запазили като нация, но и ни открояват от останалите народи, и съхраняват памет, която трябва да имаме, защото нямаме ли памет, нямаме и бъдеще!”, отбелязва още младата брезничанка. Пълният текст на нейния разказ може да прочетете като натиснете тук.

Кампанията „Будителят си ти“ ‘2019 на тема „Забравените личности“ се реализира с медийното партньорство на радиата “София” и “Дарик”, както и информационния сайт Espresso News.

Виж също...

Loading...