Собственици на заклани свине в общините Трън и Брезник ще получат по 300 лева през следващите няколко дни

Започва изплащането по втория транш на сумата от 300 лева на стопаните, доброволно заклали прасетата и дезинфекцирали обектите си заради Африканската чума, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Областният управител Ирена Соколова информира, че от днес до края на седмицата общо 894 стопани, отглеждащи прасета в обекти тип „заден двор” на територията на област Перник ще получат сумата от 300 лева. Тя е във връзка със заболяването Африканска чума по свинете за подпомагане на стопаните, заклали доброволно прасетата си в указания срок и предприели мерки по почистване и дезинфекция до 2 септември 2019 година.

Изплащането започва от днес в селата от община Перник по утвърден график от Областна дирекция по безопасност на храните. На 23 октомври (сряда) ще започне изплащането в община Трън и части от населените места в община Брезник. В четвъртък ще бъдат извършени разплащанията в Брезник. Плащанията се извършат предимно на ръка. 88 стопани са заявили да получат парите си по банков път.

Припомняме, че по първия транш 215 стопани на територията на област Перник, подали заявления до 26 август и попадащи в обсега на 20-километровата санитарна зона на свинефермата в костинбродското село Петърч, получиха полагащата им се сума. Същата им бе отпусната за дезинфекция и обезпечаване на санитарно-хигиенните действия срещу Африканска чума по свинете.

Виж също...

Loading...