Втората научна конференция в Брезник събра краеведи, етнолози и специалисти в различни области

Втората научна конференция в град Брезник беше открита по-рано днес в зала “Военен клуб” на Общинския исторически музей. Близо 20 краеведи, етнолози и специалисти в различни области на културата, науката и историята представиха своите доклади на форума, предаде репортер на Zapadno.com.

Тазгодишното издание на научната конференция в Брезник е под надслов „Общество, Култура, Образование”. При откриването на форума директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова отправи приветствие. “Благодаря ви, че сте тук и подкрепихте нашата идея с научния ръководител професор доктор Надя Манолово, на която също изключително и благодаря. Надявам се, че това сътрудничество ще продължи и за в бъдеще, даже и нас да ни няма. Ще поемат щафетата по-младите. Знаете, че тази година е посветена на две, поне за мен и се надявам за всички брезничани, изключителни събития за град Брезник – 130 години от рождението на брезничанина Стоян Миленков и 150 години Класно училище-Брезник.”, каза директорът на музея Емилия Велинова.

Думата беше дадена и на заместник-кмета на Община Брезник Мария Добревска. “За мен е изключителна чест за втори път да открия научна конференция, посветена този път на образованието в Брезник и Брезнишко. Надявам се това да стане наистина традиция – организирането на подобни научни форуми, защото тук присъстващите са изключителни научни работници. Очаквам с нетърпение да чуе това, което ще ни представите на днешната конференция. Приветствам ви още веднъж с “Добре дошли” и се надявам и за вас да бъде приятно пребиваването в град Брезник и в нашата община. Да видите интересните места, които ще ви предложим в утрешната така наречена екскурзия.”, каза заместник-кметът Мария Добревска.

Научната конференция се проведе на няколко заседания, които бяха разпределени в два блока – сутрешен и следобеден. Между двата блока гостите бяха част от откриването на изложбата „Просветата в Брезнишко – края на ХVІІІ- средата на ХХ век”. Експозицията беше тържествено открита с програма пред зала “Класно училище” на Общинския исторически музей. Прочетете и вижте повече по темата в публикацията: Наследници на Класното училище в Брезник откриха изложба за просветата в региона – ВИДЕО.

Участници и гости на научната конференция посетиха енорийския храм “Света Петка” в Брезник. През утрешния ден пък те ще посетят древния храм-кладенец край брезнишкото село Гърло. Участниците ще посетят и “Къщата на маските” в брезнишкото село Кошарево.

Докладите от втората научна конференция ще бъдат отпечатани в сборник „Известия на Общински исторически музей-Брезник” том ІІ.

Виж също...

Loading...