Наследници на Класното училище в Брезник откриха изложба за просветата в региона – ВИДЕО

Изложбата „Просветата в Брезнишко – края на ХVІІІ- средата на ХХ век” беше открита с тържествена програма пред зала “Класно училище” на Общинския исторически музей в Брезник. С експозицията се отбелязват и 150 години от основаването на Класното училище в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Десетки брезничани и гости от други населени места изпълниха пространството пред изложбената зала, където пък бяха и първокласниците на двете училища на територията на община Брезник. В началото вокална група “Песенна дъга” с ръководител Николина Байкова към брезнишкото средно училище “Васил Левски” изпълни две от най-хубавите български песни и поздрави гостите със стихове. Водещият на програмата Пейчо Панов представи специалните гости – първокласниците и техните класни ръководители. Пожеланието към специалните гости беше да обичаят своя род и родина, както и да са достойни наследници на своите предци. От своя страна пък първокласниците отправиха поздрав към гостите. Поздравът беше поднесен от Даяна Йорданова, която рецитира стихотворението “Аз съм българче”.

Заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска също приветства присъстващите. В приветствието си тя представи информация за историята и значението на просветата в Брезнишко през епохата на Възраждането.

Вижте как беше открита тържествената програма за 150-годишнината на Класното училище и тематичната изложба за просветата в региона във видеата на Zapadno.com:

Директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова също отправи приветствие към гостите. В словото си тя посочи, че преди повече от век и половина, в страната ни е имало 112 училища. “Бих смело заявила, че 1/10 част от тези 112 училища към църквите и манастирите са в Брезнишко. Защото тук има 16 манастира и 35 църкви, а нашето, брезнишкото училище е едно от 50-те класни училища.”, поясни Емилия Велинова. След словата, първите посетители на изложбата „Просветата в Брезнишко – края на ХVІІІ- средата на ХХ век” бяха първокласниците. Те бяха посрещнати от усмихнати граовки в народни носии, които им поднесоха погача и шарена сол на входа на изложбената зала. По-навътре пък музейни работници подариха на всеки първокласник по една учебна тетрадка “Магията на Граово” и китка здравец. Директорът на музея показа на първокласниците експонатите, които разказват за просветата в региона преди повече от 150 години.

Вижте как наследници на Класното училище в Брезник пристъпиха през неговия праг във видеото на Zapadno.com:

Експонатите в изложбата се предоставят от Регионален исторически музей-Перник. Сред артефактите са документи и вещи на учителя в Брезник, околийския училищен инспектор, поборника Архимандрит Зиновий Поппетров. Той е сред малко известните, но много значими български учители, допринесъл за реформа в българското образование. Друг интересен експонат е сабята със сребро и позлата, подарена на Зиновий от руския щабски капитан в Радомир – Владимир Делсал с надпис: „В памяти Зиновию п.Петров от капитан Дел Сол. Радомир 1878.”. Изложбата ще може да бъде разгледана през следващия един месец в музея на Брезник.

Виж също...

Loading...