Около 14 000 служители на реда ще охраняват помещенията, в които ще се гласува и броят бюлетините на местните избори

В хода на подготовката бяха изпълнени редица задачи и организационни мероприятия, заяви заместник-директорът на Главна дирекция “Национална полиция” старши комисар Тодор Гребенаров. Бяха извършени охранителни обследвания на сградния фонд на печатниците, ангажирани с отпечатването на изборните книжа и бюлетини, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Направена беше нужната стиковка и от четвъртък миналата седмица започна транспортирането на изборните материали до съответните области, като самото съпровождане и охрана се осъществи от служители на дирекция „Жандармерия“ и Областните дирекции на МВР. Заместник-директорът на Главна дирекция “Национална полиция” уточни, че на територията на страната са създадени 264 Общински избирателни комисии, 11 866 секционни избирателни комисии и 181 подвижни избирателни комисии. В тази връзка е изготвен разчет на силите и са определени около 14 000 служители на МВР, които ще бъдат ангажирани с охраната им. Извършени са обследвания на всички места, определени от Общинските избирателни комисии за извършването на изборния процес, а помещенията, където се съхраняват изборни материали, са поставени под денонощна полицейска охрана. По думите му в рамките на предизборната кампания служителите на МВР са участвали в осигуряването на обществения ред на 783 мероприятия, не са допуснати нарушения на обществения ред. До момента са получени 365 сигнала за нарушения на изборния процес и са образувани 31 досъдебни производства, обобщи старши комисар Гребенаров.

В началото на изборната кампания полицейските служители, съвместно със служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, са извършили проверки на местата, където се отпечатват бюлетините, а също така и на помещенията, където ще са общинските и секционните комисии, за да не се допуснат инциденти. От началото на предизборната кампания до момента служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са извършени проверки в 5 145 обекта, свързани с вота, връчени са 208 предписания за изпълнение на дейности, касаещи пожарната безопасност. При обучението на членовете на секционните избирателни комисии нашите служители проведоха и 789 инструктажа, допълни началникът на отдел „Държавен контрол“ в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Георги Толин.

Виж също...

Loading...