Полицията в Брезник и Трън е в пълна готовност за вота в неделя, избирателните секции в двете общини са проверени

Организацията за охрана на предстоящите местни избори от Областна дирекция МВР-Перник са предприети още от месец септември. Изготвен е план за дейността на полицейската дирекция по всичките и линии. Това поясни началник на група към отдел “Охранителна полиция” на Областна дирекция МВР-Перник старши инспектор Митко Митков на пресконференция, която се проведе по-рано днес, предаде репортер на Zapadno.com.

Във всяко едно полицейско управление в областта са изготвени планове за дейността по време на изборите. В плановете са заложени задачи, като голяма част от тях са изпълнени. “Основното в дейността на органите на МВР при произвеждане на избори е охраната на секционните избирателни комисии. Там охраната ще започне на 26-ти. До 19 часа трябва да бъдат приети на територията на цялата област секциите от полицейските служители, запечатани и заключени. След което в изборния ден с начало 7 часа, на 27-ми служителите на Областна дирекция предават с протокол самите помещения на председателите и заместник-председателите на секциите. В изборния от страна на полицията ще бъде осигурено засилено присъствие в районите на секционните избирателни комисии. Служители на Областна дирекция ще бъдат инструктирани непосредствено преди застъпването им за охрана на секциите относно техните действия, законосъобразност и оказване на съдействие при необходимост по искане на председателите или заместник-председателите на съответните комисии. В края на изборния ден с край 20 часа самите секционни избирателни комисии, заедно с изборните книжа се придвижват със служебни автомобили експортирани от полицейски автомобили.”, каза старши инспектор Митко Митков от “Охранителна полиция”.

Жандармерията ще окаже съдействие за охрана на местните избори в неделя. Избирателните секции в област Перник са проверени от служители на полицията и пожарната. Към този момент няма констатирани нарушения в помещенията, където избирателите ще изразят своя вот в неделя. Сигнали за купуване и продаване на гласове се приемат на откритата телефонна линия на МВР, която е 02/982 22 32 или на електронна поща: izbor@mvr.bg. Подадените сигнали се препращат към Областна дирекция МВР-Перник, откъдето пък се предприемат действия по проверката им, като преди началото на проверката се уведомява прокуратурата. След извършената проверка събраните материали се изпращат на прокуратурата, която преценява дали има данни за образуване на досъдебно производство или няма и как ще продължи работата по този сигнал. Информация за обществеността за купуване и продаване на гласове ще се дава от прокуратурата, поясниха от полицията.

Виж също...

Loading...