200 хиляди лева ще струва мостът при „Секирица“, след инцидента е бил необходим незабавен ремонт, за да не се разруши

Преди малко повече от 1 година Комисия констатира, че състоянието на моста в местността “Секирица” в Трънско е много опасно и може да се стигне до тежки инциденти, дори и до разрушаване на съоръжението. Това е констатирано на 18 юни 2018 година от Комисия с представители на Областно пътно управление-Перник, Областна администрация-Перник, Община Трън, “Пожарна безопасност и защита на населението” и сектор “Пътна полиция” при Областна дирекция МВР-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Комисията излиза с решение да се подготвят необходимите документи за кандидатстване пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. На 19 юни 2018 година Комисия от специалисти по пътни съоръжения констатира, че ремонтът на моста трябва да се извърши при спряно движение. Причината е, че след инцидента от началото на месец ноември 2017 година, са нанесени непоправими щети на конструкцията на съоръжението, които не е възможно да се възстановят само с ремонт на зидарията. Това става ясно от информация, която Zapadno.com получи от областния управител на Перник Ирена Соколова.

Припомняме, преди две години, на 8 ноември 2017 година, гондола със сръбска регистрация, преминавайки по трасето, и в следствие на хлъзгава настилка, претърпя пътнотранспортно произшествие и разруши частично мантинелите, които са от каменна зидария. Мостът над река Ябланица е строен през 1933 година. Разрушените му перипети не позволиха възможността през него да се осъществява движение в двете посоки и бе изграден съществуващия обходен маршрут. „Със стартирането на дейностите днес, в рамките на 40 дни ще имаме обновено, разширено и въведено в експлоатация съоръжение. За целта е подписан договор с ДЗЗД „ЗМБГ Констракшън” за изготвяне на проект за изграждане на временно трасе с тръбен водосток през река Ябланица от страна на вток на съществуващия мост, съгласуван с Басейнова дирекция „Дунавски район”. Временното трасе, което беше изградено не може да издържи особено високи натоварвания продължително време. Трафикът се провежда еднопосочно, регулиран съгласно временна организация на движението. Проектът на основното съоръжение е за ремонт, и при него са взети предвид изискванията за безопасност на пътните превозни средства и влагането на ограничителни системи по БДС – EN 13-17. Направени са уширенията в кривите при ремонта, каквото е изискването на Наредбата за проектиране на пътищата в Република България. Направена е проверка и за земетръс, защото районът е с висока сеизмичност и ремонтираното съоръжение трябва да отговаря на тези изисквания.”, заяви Ирена Соколова при възобновяването на ремонта, което се състоя на 21 октомври.

Очаква се ремонтът да бъде извършен в рамките на 40 календарни дни след стартирането му. Стойността на строително-монтажните работи е 160 809 лева и 63 стотинки без включен ДДС или 192 971 лева и 56 стотинки с ДДС. Дейностите, които фирмата-изпълнител на ремонта на моста ще извърши, включват: земни работи – изкопи; фрезоване на асфалтова настилка; доставка и полагане на биндер; доставка и полагане на плътен асфалтобетон; доставка и полагане на битумизирана основа; направа на бетонови бордюри с размери 18/35/50 и 8/16/50; направа на тротоар от бетонови плочи; направа на покрит и земен изкоп; доставка и полагане на габиони; доставка и направа на итгалиански улеи; доставка и направа на тръбен водосток ф 100; хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Дейностите се извършват от пернишката фирма “ДЛВ” ЕООД.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...