България и Северна Македония ще си съдействат в областта на безопасността на храните и здравето на човека

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните професор доктор Паскал Желязков и македонският му колега Зоран Атанасов – директор на Агенцията по храни и ветеринарни въпроси на Република Северна Македония, подписаха споразумение за сътрудничеството. Двете агенции ще си съдействат в областта на безопасността на храните, здравето на човека, свързано със зоонози и хранителни взривове, в областта на здравеопазването и хуманното отношение към животните, употребата на ветеринарномедицински продукти, генетично модифицираните храни и фуражи и нови храни, и странични животински продукти, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Съвместните действия от двете страни ще са насочени към обмяна на информация, засилване на капацитета на академичните и научни общества чрез организиране на обучителни и научни събития, определяне и участие и прилагане на международни проекти и програми. Директорите на двете агенции обсъдиха ситуацията в България с болестта Африканска чума по свинете. Професор Желязков даде примери за мерките, които бяха въведени за ограничаване и ликвидиране на болестта. Атанасов прояви интерес към приложението Модул “Лов”, което е в помощ за ловците в борбата с Африканска чума по свинете при дивите свине. Той коментира, че в страната му е започнала подготовка за болестта, извършва се широка информационна кампания сред гражданите и в медиите за същността и превенцията на заболяването. Обсъдени бяха мерките за противодействие на редица болести: бяс при дивите животни, инфлуенца по птиците, нюкясълска болест, бруцелоза при преживните животни.

Заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните доктор Мариана Шумова разказа на Атанасов за пътя на гражданските сигнали в областта на контрола на храните от онлайн формата и горещия телефон на агенцията до проверката им и докладването на открити нередности, съответно налагането на санкции.

Снимка: Българската агенция по безопасност на храните – пресцентър

Виж също...

Loading...