Из спомените на брезничанката Лидия Пушева: Оградата на храм “Света Петка” в град Брезник е изградена по инициатива на съпруга ми и още двама души

Трима души са инициаторите за изграждането на масивна ограда на храм “Света Петка” в град Брезник. За инициативата спомогнали и други местни жители, спомни си пред репортер на Zapadno.com Лидия Пушева – съпруга на един от тримата инициатори.

Градежът бил извършен през 90-те години на миналия век от строителна бригада. Преди това в района около храма често пасяли селскостопански животни и дори понякога замърсявали зелената площ. “Тука беше овце, кози, коне. Просто си беше свободно, разградено. И се заеха Коста Кафеджийски, Муци си му викаме, моят мъж и Владко Чекански. И други са помагали. Започнаха да отпускат керемиди, тухли, плочки, за да се загради, да не пасат овците тука. Полека-лека се оформяше, но като сега що е красиво…”, спомни си Лидия Пушева.

През 2018 година храмът навърши 200 години от възстановяването си. В началото на тази година пък бе направено обновление на светата обител след извършен ремонт. Брезничанката Лидия Пушева дава положителна оценка на извършения ремонт. “Сега е красиво, просто е красиво! Много е хубаво и нямам думи да се изкажа.”, сподели Лидия Пушева.

С помощта на тримата – Лазар Пушев, Коста Владимиров и Владимир Георгиев е изографисана камбанарията на храма. Това се е случило през 2005 година, а изографисването е дело на зографа Йосиф от Брезник. Този благороден акт е записан на плоча, вградена в камбанарията.

Виж също...

Loading...