Туристическият комплекс в Горочевци е с прекратено удостоверение за настаняване на гости след заповед на кмета на Община Трън

Със заповед от 26 септември 2019 година е прекратено удостоверението за категоризация на къщите за гости в комплекс „Горочевци“. Това става ясно от националния туристически регистър на Министерството на туризма, който представя единствената официална информация за всички легално работещи места за настаняване в България.

От няколко седмици в регистъра с червен текст е отбелязано, че къщите в Горочевци са с отнети права да настаняват туристи. Съгласно нормативната уредба, правомощията за това прекратяване са в ръцете на кмета на Общината и съответно управникът на Трън е издал заповедта за прекратяване на настаняването на туристи в Горочевци. От регистъра не става ясно какви са били основанията за заповедта на кмета, но щом е налице такава заповед, от края на септември насам, ако туристи отсядат в комплекса, това е дейност извън законовите правила.

Желаещите да пренощуват в Трънско могат да направят това в други пет легални места за настаняване. Те имат надлежно издадени документи, удостоверения за категоризация от кмета и фигурират в националния регистър. Това са бунгалата в село Банкя с капацитет общо четири човека и стаите за гости в село Врабча с още седем места. Стаите за гости в Бусинци са с капацитет три места, а семейният хотел в Парамун може да приеме осем души. Именно хотелът в Парамун е заведението с най-висока категория в Трънско. Хотелчето има три звезди, като дори хотелът в центъра на град Трън е с категория две звезди. Затова пък капацитетът на хотел „Ерма“ е най-голям и предлага 56 места за настаняване.

Комплексът в Горочевци, построен на мястото на някогашното училище в селото, от години полага усилия да оживи дейността си. След неколкократни опити да се намери нов собственик на туристическия бизнес или да се намерят стопани за красивите къщички, очевидно правилният модел за привличане на предприемачи и туристи все още не е намерен.

Прочетете още по темата в публикацията: Отново се продава туристическият комплекс в Горочевци, собственикът търси купувач за целия бизнес и за имота.

Виж също...

Loading...