Етнографският музей в село Бегуновци организира първа сбирка след ремонта на помещението

Добра новина ще събере жители и гости на брезнишкото село Бегуновци през следващата седмица, научи Zapadno.com.

На 6 ноември (сряда) тържествено ще бъде открит обновеният Етнографски музей в селото. Ремонтът е осъществен със средства от “Асарел-Инвестмънт” ЕАД и Община Брезник, съобщават от местното народно читалище “Просвета-1922”. “Ремонтът ни е много хубав. От мината ни подариха мъжки и женски манекени, които са облечени в народни носии.”, сподели секретарят на читалището Василка Десова. Очаква се на събитието да присъстват представители на местната власт.

Етнографският музей се помещава в сградата на кметството и читалището. Той е дом на ценни експонати, свързани с бита, културата и традициите на Бегуновци. Сред експонатите са стомни, тъкачен стан, носии, свидетелства за майсторство, картини, карикатури, фамилни снимки и други предмети. Освен ценните предмети в музея се пази списък на родовете от село Бегуновци, които са 49 на брой.

Ремонтът на музейната сбирка е един от предпоследните завършени проекти, които са финансирани от годишното дарение на компанията “Асарел-Инвестмънт”, представена в община Брезник от дъщерното дружество “Трейс Рисорсиз”. Тази година голяма част от дарението беше насочена към проекти в малките населени места на Брезнишко.

Виж също...

Loading...