Будителите в Слаковци: Танцьорки извиха кръшни хора на мегдана, а потомци на основателката на читалището се срещнаха с местните – ВИДЕО + СНИМКИ

Невиждан досега празник за 1 ноември – Деня на народните будители се състоя в брезнишкото село Слаковци. По-рано днес местни жители и гости на селото присъстваха на тържествена програма и историческа среща, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът започна малко след 10 часа пред погледите на десетки хора, които се събраха на площада. Да уважат събитието бяха пристигнали служители на Регионален исторически музей-Перник и Общински исторически музей-Брезник, секретарите на читалищата в Брезник и Велковци, самодейци от региона, етнохорологът Милчо Георгиев, както и представители на местната власт.

Програмата започна с приветствия, след което продължи с кръшни хора от танцьорки от танцовия състав към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. В някои от танцовите изпълнения с мелодии помогнаха Васил Андреев (Васко Бамбура) и Венелин Руменов от оркестъра на читалището. Бяха изпълнени и две песни, с които самодейците поздравиха присъстващите.

Вижте как се проведе тържествената програма за 1 ноември във видеата на Zapadno.com:

Венци и цветя бяха положени на паметника на Свети Свети Кирил и Методий, който е гордостта на село Слаковци. Празникът продължи с историческа среща на местни жители и гости на селото с потомци на Мара Агопян, която е основателка на местното читалище. Присъстващите потомци бяха внучките Снежинка Андреева и Лиляна Петрова, както и правнуците на Мара Агопян – Силвия Георгиева, Петър Андреев и Анета Биланска. Основателката е била учителка в училището на село Слаковци в периода от 1931 до 1938 година. Тя е живяла в селото на квартира, тъй като била назначена да преподава в селото. Оставила е ярка следа за своето пребиваване в населеното място и факт за това е читалището, както и топлият спомен за нея.

По време на срещата читалището получи подаръци от наследниците на основателката на институцията – уникална торта, около 250 книги и родословно дърво на рода. Докато се провеждаше среща, чрез мултимедия бяха прожектирана моменти от историята на читалището.

Как се проведе историческата среща може да видите във видеата на Zapadno.com:

Гостите на празника бяха и подобаващо почерпени с различни видове погачи, баници, тутманик, кексове, сладки, сухи мезета и напитки. Така тези, които за първи път пристигнаха в селото, усетиха от прословутото гостоприемство на слаковчани.

Разгледайте снимки от моментите на празника за Деня на народните будители в село Слаковци:

Виж също...

Loading...