Потомци на основателката на читалището в Слаковци: По време на престоя и в селото тя е направила трапезария за бедни

Трапезария за бедни хора е била направена през 30-те години на миналия век в брезнишкото село Слаковци. За този исторически факт разказаха пред Zapadno.com потомци на Мара Агопян, която е основателката на местното народно читалище “Искра-1932”.

В архивите е записано, че Мара Агопян е направила трапезария за бедни, за която имала подкрепата на царица Йоанна Българска. За реализирането на идеята, царицата изпратила 500 тогавашни лева.

Основателката на читалището в селото Мара Агопян е била учителка в местното училище в периода от 1931 до 1938 година. Тя е известна и с дейността си по превеждане на книги от различни езици. Потомците и са подели инициатива да издирят повече информация за Мара Агопян. Нейният съпруг пък Хенрих е създал първият футболен отбор в Слаковци – “Китка”.

На 1 ноември в селото среща си дадоха местни жители и потомците на основателката на читалището. Сред потомците и бяха внучките Снежинка Андреева и Лиляна Петрова, както и правнуците Силвия Георгиева, Петър Андреев и Анета Биланска.

Виж също...

Loading...