Храмовият празник на манастира край Трън ще бъде отбелязан с литургия, водосвет и постен курбан

Храмовият празник на „Свети Архангел Михаил“ край град Трън ще бъде отбелязан на Архангеловден (8 ноември). По традиция празникът ще започне с тържествена литургия, която ще бъде отслужена в храм “Свети Николай” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържествената литургия ще започне от 9 часа в трънския храм. След нея, около обяд, ще бъде направен водосвет на манастира “Свети Архангел Михаил” града. За празника ще се освети и курбан, който ще бъде постен, тъй като тази година Архангеловден се пада в петъчен ден, поясни за читателите на Zapadno.com отец Николай. Според църковните канони курбаните трябва да бъдат постни, ако се приготвят за дните сряда или петък.

През последните няколко години на манастира край Трън бяха извършени ремонтни дейности по манастирската църква. Ремонтът беше финансиран по субсидия от Държавен фонд “Земеделие”. За пълното възстановяване на светата обител трябва да се извършат още ремонтни дейности.

В периода на османското владичество, манастира “Свети Архангел Михаил” е важен културен център в Западните покрайнини, като в него функционира и килийно училище. Обителта е тясно свързана с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Запазени надписи в манастира сочат, че църквата е строена около 1600-та година.

Виж също...

Loading...