Новата местна власт на Брезник и жители на общината почетоха паметта на загиналите в Сръбско-българската война – СНИМКИ

Представители на новата местна власт в Брезник и жители на общината положиха цветя и отдадоха почит на загиналите в Сръбско-българската война. Това се случи след тържественото първо заседание на новия Общински съвет в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Десетки брезничани и гости на града пристигнаха на паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година, който е разположен в градския парк на Брезник. В началото заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска припомни значимостта на днешната дата – 6 ноември. “Днес се навършват 134 години от паметната битка при Брезник през Сръбско-българската война. Това е 14-дневна война началото, на която е поставено на 2 ноември 1885 година с вероломното нападение на сръбската армия в западните граници на България. Боят при Брезник се случва на 6 ноември 1885 година, след като от “Дъсчан кладенец” към сръбската граница настъпва 14-хилядната Моравска дивизия, водена от полковник Топалович с цел да подкрепи сръбските позиции на Сливница. Моравската дивизия стига и остава да нощува в Брезник на 5-ти срещу 6-ти ноември. Разбирайки, че е невъзможно българските войски да стигнат от турската граница, където са били дисоциирани до Сливница толкова бързо, началникът на щаба на нашата армия генерал Рачо Петров издава заповед за сформиране на отряд, който да спре настъплението на Моравската дивизия към сливнишките позиции.”, припомни в словото си заместник-кметът Мария Добревска.

Боят край Брезник е бил неравен и е продължил няколко часа, но спомага за изхода на войната в полза на България. На паметника в Градската заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска апелира 134 години по-късно да се припомни героичният подвиг на сънародниците ни. “Вечна слава на героите!”, завърши словото си тя.

Цветя бяха поднесени от преизбрания кмет на Община Брезник Васил Узунов, новите общинските съветници и избрания нов председател на Общинския съвет Иван Тинков, както и от общински служители, кметски наместници, ученици от училищата в общината, жители и гости на региона.

Разгледайте снимки от отдаването на почит към загиналите в Сръбско-българската война:

Виж също...

Loading...