Ремонтираният Етнографски музей на село Бегуновци посрещна посетители с нови експонати – СНИМКИ

Официално откриване на ремонтираната зала, в която се помещава Етнографския музей в брезнишкото село Бегуновци, се състоя по-рано днес. На събитието присъстваха жители и гости на населеното място, сред които заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, експертът по образование в Община Брезник Емилия Свиленова, директорът и музейни работници на Общински исторически музей-Брезник и Елица Георгиева от минната компания „Асарел-Инвестмънт“, предаде репортер на Zapadno.com.

Първите посетители след извършения ремонт бяха посрещани от моми и малко момченце в народни носии. Приветствие към жителите и гости на Бегуновци отправи секретарят на местното народно читалище “Просвета-1922” Василка Десова. “Уважаеми гости, уважаеми жители на село Бегуновци, днес сме се събрали да открием ремонтираният музей към читалище “Просвета-1922”. Искам да изкажа благодарност към ръководството на “Асарел-Инвестмънт” ЕАД и Община Брезник за отпуснатите средства и оказаното съдействие, без което нямаше да се справим. “Асарел-Инвестмънт” ни закупи и два манекена. За нас музеят е живата памет на селото ни, като всички експонати са дарени от жители и наследници на бегуновчани. Всеки, който иска да се докосне до миналото подхранва родовата си памет. Трябва да се знае и помни как нашите предци са живеели. Заради всичко това с този ремонт ние ще запазим експонатите и ще съхраним спомена за идните поколения. Благодаря ви още веднъж, че сте тук, за да споделите с нас удовлетворението от свършеното.”, каза Василка Десова.

Двата нови експоната – дарените манекени, са облечени в традиционни за Граово женска и мъжка носии. Общият брой на експонатите е около 120. Тяхното състояние ще се запази още по-добро за бъдещите поколения след ремонта на помещението. Дейностите, които са извършени са: обновена мазилка на тавана, лакирана дървена ламперия, прозорците и входната врата вече са с ПВЦ дограма, паркетът е изциклен и лакиран, добавени са завеси и корнизи. Ремонтът е със средства от годишното дарение на компанията “Асарел-Инвестмънт” ЕАД, която е представена в Брезник чрез дружеството “Трейс Рисорсиз”. Стойността на извършените дейности е 3 000 лева, от които 2 500 лева са били заложени по изпълнения проект, а останалите 500 лева са дофинансиране, поясни Елица Георгиева от минната компания. “Най-важното е да са доволни хората, които оцениха необходимостта и възможността да работят заедно с нас, за да подобрят нещо. Бегуновци е пример за това как селата в общината имат много силно желание да съхраняват традициите и всичко свързано с миналото, но са ориентирани и към бъдещето. Те искат да го съхранят напред във времето. Направиха подобрение, направиха разкрасяване на това, което дълги години беше непроменено. Смятам, че те са доволни. Това ни кара и ние да сме доволни, когато те постигат собствените си цели.”, отбеляза Елица Георгиева от “Асарел-Инвестмънт” ЕАД. На територията на община Брезник предстои да бъдат завършени още два проекта, които са финансирани от годишното дарение на минната компания.

Първите посетители – местни жители дадоха добра оценка на извършения ремонт. “Беше по друго, но сега е по-хубаво. Нещо са посменили и хубаво изглежда. Мене ме радва ремонтът и затова съм дошла – да го видим. Досега не беше правен ремонт, така знам.”, сподели Вера Теофилова. Нейна съселянка също има добри впечатления от обновения Етнографски музей. “Друго е кога е подновено така, кога е освежено. Ето и пердета, и всичко е нагласено, а не да мирише на старо.”, каза Иванка Димитрова.

Разгледайте още снимки от откриването на ремонтирания Етнографския музей, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...