Добрият пример: Жители на село Горочевци се обединиха за ремонта на параклис “Света Петка”

Българското село е сред общностите, в които най-добре се отличава сплотеността на местните. Такъв пример дават жители на трънското село Горочевци, където през последната седмица е извършен ремонт на местния параклис, научи Zapadno.com.

Параклисът “Света Петка”, който се намира в труднодостъпна местност край селото, е бил ремонтиран преди години чрез средства и доброволен труд на местните жители. Въпреки това цялостен ремонт не е бил извършван. Сега жители на Горочевци отново обединили усилията си за спасяването на параклиса. Първо няколко човека почистили пътя към нея. След това жители събрали 1 265 лева за ремонт на параклиса. Сумата била подпомогната и от гости на селото, а стойността на целия извършен ремонт е 4 000 лева. Останалите 2 735 лева били поети от Галя Георгиева и майка и. “За информация на хората от Горочевци, стойността на ремонта на параклиса “Св. Петка” е 4000 лв. Събраната сума от жители и гости на селото е 1265 лв. Разликата от 2735 лв е поета от мен и майка ми, като дарението е в памет на прабаба ми Младенка Гигова и нейната дъщеря Елена Гълъбова, които обожаваха това място. Здраве и благоденствие на всички дарители, на починалите – царство им небесно!”, сподели Галя Георгиева във Фейсбук групата “Аз съм Трънчанче – Без цензура”. Тя е инициатор за възстановяването на параклиса.

Ремонтните дейности са били извършени от майстори от брезнишкото село Ноевци. Всеки ден те пътували до труднодостъпното място, за да възстановят покривната конструкция, която е изцяло подменена. “В последните години течовете станаха притеснителни. Наложи се да търся камион, с който да изкараме материала.”, сподели пред Zapadno.com Галя Георгиева. Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова също съдействала като осигурила транспорт за качване на материалите. Параклисът има нужда от измазване и варосване, но местните са решени да се справят с това догодина.

Параклисът е известен с легенда, според която преди много години е осъществен неуспешен опит да бъде откраднат оброчен камък от него. Опитали се да го откраднат с няколко чифта волове, но не успели и се наложило да го върнат на сегашното му местоположение. Наскоро покрай параклиса се появило аязмо, което блика вода директно от земята, което се среща и на други места в селото.

Снимка: Галя Георгиева

Виж също...

Loading...