За първи път след ремонта на църквата към манастира край Трън вярващи я разгледаха отвътре – СНИМКИ

Десетки жители и гости на Трън изпълниха пространството около реставрирания манастир “Свети Архангел Михаил”, който се намира край града. Поводът за събирането беше отбелязването на храмовия празник на светата обител, предаде репортер на Zapadno.com.

Отбелязването на Архангеловден в Трън започна с празнична литургия, която беше отслужена в храм “Свети Николай”. След нея трънчани и гости на града се запътиха към манастира, който се намира между Трън и Ждрелото на река Ерма. Сред присъстващите гости на празника бяха кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, служители на “Гранична полиция”-Трън и Районното полицейско управление, както и представители от охраната на съдебната власт.

Архиерейският наместник на Трънската духовна околия иконом Йоан Чикалов и протойерей Николай прочетоха Светото евангелие, направиха водосвет и благословиха курбан за празника. И тази година, както при предишните отбелязвания на Архангеловден, курбанът се дава от родолюбивият трънчанин професор Владко Иванов. “Свети Архангел Михаил е този, който ни дава възможността до нас да стига промисъла Божии, но укрепен със служението на всички ангелски чинове. Така че да бъде спасителен за нас този промисъл. Божествената воля е израз на неговата любов към творението. Но тази любов е огън. Ако не сме готови за нея, ще ни изгори.”, каза иконом Йоан Чикалов за читателите на Zapadno.com.

Вярващите имаха възможност за първи път да разгледат манастирската църква отвътре след извършения ремонт по сградата. В началото на 2018 година по храма стартираха реставрационни дейности, които бяха извършени с европейски средства. Дейностите включиха: архитектурна реставрация, конструктивно укрепване, консервация и реставрация на художествени ценности на манастирската църква към манастира.

Разгледайте снимки от храмовия празник на манастира край град Трън, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...