Камионите над 3,5 тона ще плащат тол такси за 6 050 километра пътища, а други около 14 000 километра от републиканската мрежа ще е безплатна

За 6 050 километра от републиканската пътна мрежа камионите над 3,5 тона ще плащат тол такси. От тях 796 километра са автомагистрали, 2322 километра – първи клас, и 2932 километра – втори клас. Това обяви на пресконференция след третото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние професор Олег Асенов, който е член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”. Това означава, че безплатни остават 14 000 километра от цялата републиканска пътна мрежа, която е около 20 000 километра. В момента за преминаването по нея товарните автомобили над 3,5 тона плащат е-винетка. Безплатни остават и 20 000 километра общински пътища, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и тарифите на тол таксите, след като бъдат дискутирани от работна група към консултативния съвет. В продължение на 30 дни всеки заинтересован ще може да отправи своите предложения по тарифите. В началото на декември, преди да изтече крайният срок за подаване на предложения, консултантът на Агенция “Пътна инфраструктура” – Световната банка, ще организира форум за електронната система за събиране на пътни такси.

След обявяване на тарифите за обществено обсъждане ще започне и вторият тестови етап на тол системата – с бордови устройства в предоставени от транспортния бранш превозни средства. Първият етап от тестовия период обхвана издаването на маршрутни карти и тол калкулатора, чрез който по тестови тарифи превозвачите имат възможност да изчислят цената на традиционните си маршрути и да планират бюджетите си за 2020 година. Професор Асенов посочи, че максималните тарифи няма да са по-високи от тестовите.  “Ще балансираме така тарифите и покритието на пътищата с тол, че отражението върху цените на стоките от първа необходимост да е минимално.”, добави той.

По думите на професор Асенов за третокласните пътища няма да се плаща тол такса, а по тях минават доставчиците за вътрешния пазар. Механичното разглеждане на тарифите от точка А до точка Б, без мъдро реорганизиране на автопарка и логистичните сили, няма как да доведе до ефективност на транспортната услуга, коментира той. Стойността на продадените електронни винетки през 2019 година вече е по-голяма от приходите от винетки за цялата 2018 година. До момента тази година постъпленията са 358 655 688 лева.

Карта с обхват на тол системата за превозните средства над 3,5 тона:

Виж също...

Loading...