Трънски ученици и Иво Антонов сред гостите на форума за 100-годишнината от подписването на Ньойския договор

Форумът „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще” изпълни с трънчани и гости на град Трън една от залите на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Сред гостите на събитието бяха ученици от местното средно училище “Гео Милев” и Иво Антонов от Министерство на отбраната, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото на форума беше припомнено подписването на пагубния за част от територията на България договор. Той бе определен като най-унизителният в новата българска история. “Днес ще говорим за него, но и за днешния ден. За развитието и перспективите на нашия край. Добре дошли на всички гости. Специално искам да приветствам учениците от гимназията в град Трън.”, каза Александър Гюров. На форума бяха поканени вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Културно-информационен център “Босилеград” Иван Николов и председателят на Граждански комитет “Западни покрайнини” доктор Валентин Янев, но поради неотложни ангажименти не успяха да присъстват.

Сред гостите на форума в Трън бяха Иво Антонов от Министерство на отбраната, заместник-кметовете на Община Трън Катя Божидарова и Румяна Младенова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалмапиев, представителите на Регионален исторически музей-Перник и Държавен архив-Перник. Организатори на събитието са трънско културно-просветно дружество „Руй”-София, сдружение „Трън”, сдружение „Трънски глагоръц” и Община Трън.

Приветствие преди началото на първата сесия на форума отправи заместник-кметът на Община Трън Катя Божидарова. “Имам изключителното удоволствие да ви приветствам с “Добре дошли” в община Трън на светлия християнски празник Свети Архангел Михаил. Конкретният повод за днешното събитие е 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. Той има изключително важно съдбоносно значение за трънчани и Трънския край, поради което бихме искали да се върнем мислено към трудните времена на мъка и раздяла преди 100 години. Да си спомним за изгубения национален идеал и за хилядите покрусени от несправедливостта български души. На 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой е подписан мирния договор между България и страните-победителки от Първата световна война. Той има тежки и неблагоприятни последици за развитието на нашата страна. Съгласно териториалните клаузи на договора, България губи Западните покрайнини, включително почти половината от тогавашната Трънска околия. Българското население от Трънския край е сполетяно от истинска човешка трагедия. Повече от 20 000 души от земите, предадени на Югославия, заминават за свободна България като бежанци. Трънският край е лишен от възможността да се развива като единна политическа, културна, икономическа и географска област, което за дълги години ги обрича на застой и упадък. За радост и щастие, днес 1 век след Ньойския договор, благодарение на неуморните усилия на няколко поколения трънчани, Знеполе и Трънския край се радват на завиден просперитет и умерен икономически ръст. Община Трън предлага все по-благоприятни условия за живот, труд и образование на своите жители.”, каза в приветствието си Катя Божидарова.

Форумът „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще” се проведе в две сесии. Водещи на първата сесия бяха директорът на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев и Зденка Тодорова, която представлява Обществения съвет “Сто години Ньойски договор”. Доклади бяха изнесени от историци и специалисти в различни области.

Виж също...

Loading...