Породата Брезнишка овца впечатли на 15-то Национално изложение по животновъдство в Сливен

Породата Брезнишка овца се е харесала на присъстващите на 15-то юбилейно Национално изложение по животновъдство. Това сподели в ефира на телевизия “Кракра” председателят на регионалния Земеделски професионален съюз Венцислав Евгениев.

15-то издание на традиционното Национално изложение по животновъдство в Сливен се проведе на 11 и 12 октомври. Събитието се състоя на изложбения център край разклона за село Мечкарево. На него бяха показани над 600 животни – овце, кози, говеда, биволи и коне. Тази година в изложението имаше и международно участие. “Мина при много добри условия. Представихме се нашия окръг така добре. Брезнишката овца се много хареса на всички присъстващи, дори и на чужденците. С нашата брезнишка порода са кръстосани няколко породи.”, каза по телевизия “Кракра” Венцислав Евгениев. Неговите животни са получили специалната награда на български производител на фуражи под формата на ваучер за продукти и златен медал.

Брезнишката овца е българска порода дълготънкоопашата овца с предназначение добив на вълна и месо. Породата е разпространена в частни стопанства в селища намиращи се в Западна България – предимно в общините Ихтиман, Годеч, Самоков, Драгоман, Брезник, Трън и Радомир. През 2018 година Националния земеделски музей гостува в Брезник с изложбата „Овцевъдството в България“. Прочетете още по темата в публикацията: Брезнишката овца и още над 20 породи са показани в изложба за българско овцевъдство в музея на Брезник.

Виж също...

Loading...