Разделени трънски села ще бъдат показани във филма “100-годишна граница”, създаден от млади българи

Кадри от разделени села в община Трън ще бъдат показани във филма “100-годишна граница” на проекта “Околобългарско”, който се реализира от млади българи, научи Zapadno.com.

Премиерата на филма ще бъде следващия понеделник (18 ноември) от 19:00 часа в StudyHub в София. Авторите на “100-годишна граница” ще направят и онлайн премиера във Фейсбук страницата Околобългарско. Премиерата в интернет ще бъде на 20 ноември. Филмът е заснет с подкрепата на “City Vending”, сдружение “Бизнесът за Харманли”, както и десетки обикновени хора, които са дарили за каузата на Околобългарско. Фейсбук страницата на Околобългарско като натиснете тук.

Във филма ще бъдат показани кадри от трънските села Богойна (което е било част от село Петачинци), Банкя и Врабча. По силата на Ньойския договор от 1919 година, тези села са разделени с граница, а други пък са откъснати от българската територията на някогашната Трънска околия.

Разговори с хора от двете страни на границата също са включени във филма. “Показали сме почти поравно хората и от двете страни на границата.”, споделиха за читателите на Zapadno.com от Околобългарско.

Откъснатите села от Трънско са: Звонци, Ясенов дел, Куса Врана, Берин извор, Трънски Одоровци, Нашушковица, Ракита, Вучи дел, Пресека, Петачинци, Врабча, Искровци, Грознатовци, Стрезимировци, Паля, Сухи дол, Кострошевци, Драинци, Колуница и Клисура (Трънска Клисура). Границата разделя селата Петачинци, Стрезимировци и Врабча на две части, пише в историческите извори.

Вижте трейлър на предстоящия филм “100-годишна граница” във видеото:

Виж също...

Loading...