Директорът на музея в Трън: Подписването на Ньойския договор се оказва човешка трагедия за разделеното население от Трънския край

Доклад от директора на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев беше представен по време на форума „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще”.

Форумът се проведе на 8 ноември в читалището в град Трън. Участие в него взеха историци, професори и специалисти от различни области. Сред тях беше и директорът на музея в Трън Ангел Динев, който представи докладът „Ньойският мирен договор – човешка трагедия за населението на Трънския край”. В предаването „Преди всички“ по програма “Хоризонт” на БНР той споделя, че ефектът от този договор и след един век продължава да бъде негативен. “Много тежко е положението и наистина е човешка трагедия положението за населението от Трънския край, което решава след Ньойския договор да остане в Югославия, защото то е изолирано от останалата територия на Югославия по географски причини. Липсва инфраструктура, няма пътища. Това население живее предимно в речни долини и в малки изолирани планински котловини, които са заобиколени от планински масиви, които ги отделят чисто природо-географско от останалата територия на Югославия. И през зимата те попадат в истински снежен капан в продължение на 5-6 месеца, при тогавашните по-сурови зими отколкото днес. Те са били изолирани от останалата територия на Югославия.”, каза Ангел Динев в ефира на програма “Хоризонт”. Той припомни, че единствената връзка на българите от двете страни на границата е граничният пункт в разделеното на две трънско село Стрезимировци.

Виж също...

Loading...