Трънски огнеборци се отзоваха на сигнал за запалени отпадъци в контейнер в град Трън

Пожар в контейнер за битови отпадъци в град Трън е бил гасен по-рано днес, научи Zapadno.com.

На сигнала за горящите отпадъци са се отзовали огнеборци от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън. При възникналия пожар не са нанесени материални щети. През последното денонощие на територията на община Трън не са възникнали други пожари или случаи, при които е била необходима намесата на огнеборците, поясниха за Zapadno.com от пожарната.

На територията на страната са били ликвидирани общо 88 пожара за последното денонощие. С преки материални щети са възникнали 20 пожара, от които 12 са в жилищни сгради, 1 в спомагателни, временни или паянтови постройки, 6 в транспортни средства и 1 брой е причислен към “други”. Без нанесени материални щети са възникнали 68 пожара, от които 39 в сухи треви, горска постеля и храсти, 23 в отпадъци, 2 в готварски уреди и комини, както и 4 други, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

В разгара на отоплителния сезон е важно всеки гражданин да бъде бдителен при използването на печки на твърдо гориво или електрически уреди за отопление. За предотвратяване на риска от възникване на пожари, запазване живота и здравето на хората и имущество, от пожарната препоръчват:

  • Не претоварвайте електрическата инсталация и използвайте само стандартни електрически предпазители !
  • Не оставяйте без надзор отоплителни и нагревателни уреди, освен ако не са с автоматичен режим на работа !
  • Проверете комините за пукнатини и паднала мазилка, своевременно ги възстановете и почистете от сажди !
  • Не разпалвайте печки на твърдо гориво с бензин, нафта и други запалими течности !
  • Монтирайте си датчик за ранно известяване на пожар !
  • Осигурете си пожарогасител за първоначално гасене на пожар !
  • Посещавайте периодично през отоплителния сезон възрастните роднини, близки или съседи, които са трудноподвижни и самотноживеещи, като „хвърляте по един поглед“ и на отоплителните уреди, с които хората се топлят и им обърнете внимание на елементарните правила за пожарна безопасност !

При пожар незабавно се обадете на телефон 112.

Ако пожарът е в електрически уред, изключете електрическото захранване от таблото и гасете с подръчни средства. Когато гасенето е невъзможно и има риск за живота Ви, евакуирайте се по безопасен начин.

Виж също...

Loading...