Кръгла маса и прожекция на филм за 100-годишнината от Ньойския договор ще се проведат за българите в Чикаго

Филмът “100-годишна граница” на проекта Околобългарско ще бъде прожектиран премиерно в Съединените американски щати, научи Zapadno.com.

Прожекцията е насрочена за 23 ноември в Чикаго, където се намира най-голямата българска общност в Щатите. Филмът разказва за откъснатите български територии след подписването на Ньойския мирен договор през 1919 година. В кадрите са показани българи от двете страни на границата. Авторите са заснели истории от няколко трънски села – Богойна, Банкя и Врабча. В България “100-годишна граница” предстои да бъде представен на 18 ноември в StudyHub в София, а на 20 ноември във Фейсбук страницата на Околобългарско.

Освен прожектирането на филма в Чикаго ще се проведе и кръгла маса на тема “100 години от Ньойския договор 1919 – 2019 г.”. Кръглата маса се организира от Македонската патриотична организация “Пирин”-Чикаго. Форумът и премиерата на филма ще се проведат в център “Българика” на адрес: 1120 S. Elmhurst Rd, Mount Prospect, IL 60056. Началото ще бъде поставено в 18:00 часа, поясняват организаторите.

Виж също...

Loading...