Аварийно укрепване на свлачището по пътя за село Банкя ще “глътне” 510 252 лева, които правителството отпуска

Половин милион лева са одобрени за аварийно укрепване на свлачище по пътя за трънското село Банкя, научи Zapadno.com.

На последното си проведено заседание Министерски съвет одобри малко над 24 милиона лева допълнителни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. От одобрените средства 510 252 лева ще бъдат за аварийно укрепване на свлачище по четвъртокласен път 63062 в отсечката между град Трън и село Банкя. Дейностите по укрепване ще обхванат участък с дължина 120 метра.

Допълнителните средства ще се предоставят от централния бюджет по бюджета на Община Трън като трансфер за други целеви разходи. Парите се осигурят за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2019 година в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Свлачището по пътя за село Банкя е сред активните в област Перник. Няколко пъти са извършвани дейности по укрепването му. През месец март 2015 година свлачището затрупа пътя към селото, което наложи спешни мерки за разчистване на рисковия участък. Свлачищните процеси се активираха вследствие на активното снеготопене тогава.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...