Монтираха нова петолъчка на паметника на загиналите в борбата против фашизма при Кощенски мост по пътя между Брезник и Трън

Възстановена е червената петолъчка на паметника на загиналите в борбата против фашизма, който се намира в района на Кощенски мост в отсечката между общините Брезник и Трън, научи Zapadno.com.

През есента на 2018 година петолъчката от върха на паметника беше свалена. Вандалската проява е била извършена стълба, за да се премахне елементът, тъй като паметникът е висок. От структурата на БСП в Брезник осъдиха строго вандалския акт. Още тогава от местната структурата на левицата отбелязаха, че обмислят възстановяване на липсващия елемент.

Една година след този случай, паметникът отново посреща преминаващи с нова червена петолъчка. Тя е монтирана преди няколко седмици. На мястото на паметника се почита паметта на загиналите партизани и ятаци от село Муртинци – Велин Ваклинов, Марин Асенов, Георги Стефанов и Елена Георгиева. Четиримата са били убити на различни места през 1944-та година, но телата им са донесени на Кощенски мост и са вързани на клоните на върбите.

Виж също...

Loading...