Скулпторът с родословни корени от Брезнишко и Трънско Б. Борисов изработи паметник, посветен на сраженията при Дойран отпреди век

Скулпторът Борис Борисов, който е с родословни корени от Брезнишко и Трънско, изработи паметника на Девета плевенска пехотна дивизия в Плевен, научи Zapadno.com.

Паметникът беше открит вчера с тържествена церемония, на която присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов, под чиито патронаж се проведе инициативата за изграждането на монумента. Паметникът е посветен на 2 620 войници и офицери, които загиват по време на Дойранската епопея. Тогава се водят най-тежките сражения по време на Първата световна война.

Историята за изграждането на този паметник датира още от 30-те години на миналия век. В годините следват няколко неуспешни опита за градеж на монумента и така до 16 март 2018 година. Тогава бе създаден Инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник по повод 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата световна война.

Фигурите на монумента са дело на скулптора Борис Борисов и са излети в леярната на Марин Марков, където са правени и паметниците на генерал Скобелев и на Емил Димитров. По време на създаването на фигурите, той е бил вдъхновен от героизма и победата на генерал Владимир Вазов и Девета пехотна плевенска дивизия. Паметникът е висок близо 11 метра, а фигурата на генерал Вазов е с височина 3 метра и половина.

Скулпторът Борис Борисов живее във Велико Търново, но родословните му корени са от Брезнишко и Трънско – баща му е от Брезник, а майка му от Трън. През 2018 година в интервю за Zapadno.com той сподели, че в периода 1983 – 1985 година е служил в 48-ми мотострелкови полк в град Брезник. Скулпторът е известен в Брезник с изработването на орела върху Арката на 5-ти конен полк, която беше възстановена през 2018 година и създаването на бюст-паметника на Васил Левски, открит през тази година. Той е автор и на други паметници в страната, сред които монумента на цар Калоян във Варна и братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово.

Виж също...

Loading...