74 човека са ранени при катастрофи в област Перник от началото на годината, а други 14 са загинали

Областна администрация-Перник, Областна дирекция на МВР и Българският червен кръст отбелязват Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. За поредна година Областна администрация-Перник се включва в отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Той е избран с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 година и се чества всяка трета неделя на месец ноември. През 2019 година календарният ден за възпоменание е 17 ноември и ще премине под мотото: “Животът не е резервна част”. “Заедно с нашите партньори от сектор “Пътна полиция” към Областна дирекция на МВР-Перник и Областния съвет на Български червен кръст, се обединяваме около инициатива не само с национално, но и световно значение. Ежегодно, в резултат на инциденти по пътищата, стотици хора губят живота си, а хиляди са с тежки наранявания. Значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот. Това ни задължава да насочим общественото внимание към проблема и до голяма степен да му противодействаме. Както шофьорите, така и пешеходците, трябва да проявяват необходимото внимание, толерантност и разбиране. С отбелязването на този ден се обръщаме с уважение и респект към всички, които участват в „ликвидацията“ на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътни инциденти и изпитват върху себе си тяхното влияние.”, сподели областния управител Ирена Соколова на нарочна пресконференция.

По инициатива на губернатора, на 17 ноември, доброволци от БЧК-Перник ще се включат в раздаването на рекламни материали на кампанията в централната част на областния център. Информационни листовки ще бъдат разпространени и в останалите общини от региона. През днешния ден от сектор “Пътна полиция” ще продължат дейностите си по втория етап от акция “Зима”, провеждащ се в периода 13 – 20 ноември. Освен за цялостната техническа изправност на автомобилите и оборудването им със зимни гуми, контролиращите органи ще следят поведението на пешеходците на пътя и реакциите на шофьорите.

Въпреки мащабните усилия, данните в световен мащаб сочат, че броят на жертвите на пътя, както и на сериозно ранените, и заболелите при пътнотранспортни произшествия и от замърсяването на въздуха, е непоносимо висок. Всяка година по цялата планета най-малко 1,3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в пътнотранспортни произшествия. По информация на сектор “Пътна полиция” към Областна дирекция МВР-Перник за периода от 1 януари до 14 ноември 2019 година броят на загиналите в пътнотранспортни произшествия в област Перник е 14, а на ранените – 74. През изминалата година са загинали деветима, а броят на ранените е 48.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива нa Zapadno.com

Виж също...

Loading...