Духовен скандал е на път да се зароди в някогашното трънско село Ракита заради дарен от България храм

Дарен за село Ракита храм е на път да се превърне в ябълката на раздора между България и Сърбия. От една седмица в електронни медии от двете страни на границата излизат информации, свързани с дарения храм, научи Zapadno.com.

На 13 ноември в сайта juznevesti.com излиза публикация със заглавие, което гласи, че България дарява сглобяема църква на село Ракита, но местните жители не я искат. Авторът на публикацията Любомир Филипов запознава читателите, че селото няма храм от 100 години. В наши дни, когато населеното място може да се сдобие с дом на вярата, местните жители не желаят това. От Културно-информационния център на българското малцинство в Западните покрайнини, който е инициирал инсталацията, казват, че е дадена благословията на Нишката епархия. Храмът е трябвало да бъде монтиран в селото на Архангеловден. Това пише Любомир Филипов в публикацията си, която може да прочетете като натиснете тук.

Не закъснява и реакция от Нишката епархия, която публикува съобщение на сайта си след публикацията в juznevesti.com. От епархията в Сърбия поясняват, че никой не се е обръщал към тях за издигането на който и да е храм. “Посоченото място за поклонение е издигнато без благословията на епископа на Ниш по лична инициатива на частни лица. Не принадлежи към юрисдикцията на Нишка епархия. Той не е на църковна земя и никой компетентен енорийски свещеник, нито някой от духовенството на Нишката епархия, няма да извършва богослужение или каквито и да било свещенически служби, тъй като няма благословията на компетентен епископ.”, се посочва в съобщението от епархията в Ниш. Пълният текст на съобщението от Нишката епархия може да прочетете като натиснете тук.

Скандалът се разразява в навечерието на 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. Според договора България трябва да предаде на Кралството Югославия Западните покрайнини – областите около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко села в Кулско с предимно влашко население. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. От Трънско също са откъснати територии с цели села и население. Сред тях и е село Ракита, което допреди подписването на Ньойския договор попада в някогашната Трънска околия.

Виж също...

Loading...