Пътните полицаи ще следят за поведението на шофьорите спрямо пешеходците по време на кампанията „Безопасно шофиране през зимата“

От днес стартира третият етап на акция „Зима“. Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията обхваща времето от 21 до 30 ноември, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Дейността на „Безопасно шофиране през зимата“ ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на пътните превозни средства, в това число и спрямо пешеходците. Специализирани полицейски операции ще се реализират на подходящи места край пътя, като се създаде организация на място да се извършват проверки с уреди за проверка на фаровете. Ще се контролира и движението на автомобилите за движение през деня с включени къси светлини. Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно. Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра).

Служителите от Пътна полиция призовават водачите към безопасно шофиране при зимни условия. Важно е да се  използват гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 милиметра през периода от 15 ноември до 1 март съгласно Закона за движение по пътищата. Триколесните и четириколесните моторни превозни средства да са оборудвани със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство; добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците; използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане.

Виж също...

Loading...