Българското духовенство срещу Ньойския договор и старинният храм “Света Петка” в Брезник ще бъдат показани в предаването “Вяра и общество” по БНТ

Новият брой на предаването “Вяра и общество” с водещ Горан Благоев по БНТ 1 ще покаже как българското духовенство се е борило срещу Ньойския договор преди 100 години и светинята за Брезник и брезничани – старинния храм “Света Петка”, научи Zapadno.com.

Тази събота предаването ще предложи на зрителите си с професор Лизбет Любенова и доцент Валери Колев разговаряме за драматичните събития отпреди един век, когато Българската православна църква беше изправена пред изпитанието да защитава правата и живота на своето паство в земите, които се отнемат от България. Кои диоцези губи Българската екзархия? Каква е съдбата на българите под чужда власт? Какви са синодалните колизии с митрополитите, които губят епархиите си в Македония? Отговори на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси с неговите събеседници, анонсират от предаването “Вяра и общество“.

Зрителите на БНТ 1 ще имат възможност да научат повече за старинния храм “Света Петка” в град Брезник. Той ще бъде показан в рубриката “Светините”. Началният час на предаването е 14:00 часа на 23 ноевци (събота) по БНТ 1 и повторение в неделя от 11:00 часа по БНТ 4.

Виж също...

Loading...