Единствен кандидат в обществените поръчки за ремонти в Трън получава близо 380 хиляди лева от общинския бюджет за 4 договора

Близо 35 хиляди лева отиват за детска площадка с мокет, в която съоръженията за игра може би струват около 2 хиляди лева. Какво оскъпява толкова удобствата за малките гости на селата в община Трън и може ли да се постигне повече за отделените пари от бюджета? Преценката за ефективността на разходването на общински средства оставяме на читателите, като представяме само факти от документи и снимки за реалното състояние на строителните обекти.

На 28 август и 2 септември тази година Община Трън е сключила общо четири договора с една и съща фирма, която се оказва единствен кандидат да работи там. От тях пернишката фирма „Вива-92“ ООД получава от общинския бюджет близо 100 000 лева за изграждане на пазар. Очакват я още почти 188 хиляди лева за ремонт на музея в село Бусинци и за смяна на покривите на болницата в град Трън и на сграда в село Главановци. Работата и по водопровода между селата Вукан и Костуринци ще струва над 33 хиляди лева, а изграждането на детски площадки във Филиповци и Туроковци ще е за общо повече от 56 хиляди лева.

Проверка на репортер на Zapadno установи, че строителната фирма е била единствен кандидат в процедурите, които Община Трън надлежно е обявила. Затова и Комисията за избор на изпълнител и е присъдила максимални оценки за срок на изпълнение и предлагана цена. В това съревнование без конкуренция, единственият желаещ да работи в Трън е спечелил всичките четири поръчки, в които е участвал през пролетта и лятото.

Обективът на Zapadno засне първите обекти, които изглеждат изпълнени. Разгледайте снимки с резултата от строителната работа на детските площадки в селата Филиповци и Туроковци:

 

 

 

Във село Филиповци фирмата е планирала да работи 21 дни, като за това получава над 21 хиляди лева. В това време е трябвало да облагороди съществуваща детска площадка в най-голямото трънско село. От техническата информация за поръчката става ясно, че площадката не е изцяло нова, а към съществуващите съоръжения за игра са добавени въртележка, беседка и две кошчета за боклук. Правено е подравняване на терена, полагане на настилка и бордюри.

Новите придобивки за старата площадка са лесно достъпни и могат да се не намерят в интернет. Бърза справка в най-популярния сайт за доставка на парково оборудване показва, че цена на въртележката и кофите за боклук е най-малкият разход за площадката и вероятно е излязла на Общината около 700 лева. Разликата от над 20 хиляди лева се предполага, че е отишла за подравняване и настилка.

Според документацията, следващото по големина село – Туроковци, се е сдобило с изцяло нова детска площадка в центъра на населеното място. Там за работата са били нужни 34 дни, а цената е 34 874 лева с ДДС. По документи новата площадка има ограда, пясъчник, люлка, пързалка, въртележка, беседка и едно кошче за боклук.

На снимките се виждат две поставени кофи за боклук, а в интернет откриваме поставените съоръжения за игра на обща цена малко над 2 000 лева. Останалите 32 хиляди лева трябва да са „глътнати“ от една беседка, оградата и настилката, която в по-голямата си част прилича на зелен мокет. Този тип изкуствена трева, едва ли е струвала много, тъй като се среща в магазините за около 4 лева на квадратен метър. Дано да издържи зимата и да приветства малките гости на селото в добър вид напролет.

Със същата фирма-изпълнител Община Трън има още сключен договор на стойност 33 733 лева с ДДС за основен ремонт на 1 километър водопровод с диаметър 75 милиметра между селата Вукан и Костуринци.

За ремонта на три общински сгради администрацията дължи общо 187 816 лева с ДДС. Най-голяма финансова стойност в тази сума има ремонтът на покрива на бившата болница (122 846 лева с ДДС), близо 50 000 лева струва ремонтът на покрива на сграда в село Главановци, а само малко над 15 000 лева ще струва вътрешен и външен ремонт на музея в село Бусинци. Ремонтът там включва вътрешен ремонт на стените и таваните на част от помещенията. Отвън старата каменна настилка ще бъде демонтирана и ще бъде пренаредена с цветни каменни плочи от твърд пясъчник. Мазилката по осемте колони ще бъде подменена, като колоните ще бъдат облицовани с поцинкована ламарина.

Виж също...

Loading...