Водата в питейния язовир на Брезнишко се е понижила с около 4 метра, но е в нормата – СНИМКИ

През последните седмици актуална тема в информационния поток и сред обществото е водният режим в съседната на Брезник община Перник. Продължителното засушаване тази година доведе до въвеждането на воден режим в Пернишко, Ловешко и Плевенско. Режимът за Плевенско и Ловешко беше отменен вчера, но този за община Перник остава в сила. Повод за притеснение по темата за питейната вода в община Брезник засега няма, установи проверка на Zapadno.com.

На фона на безводието и въведените водни режими в няколко района на страната, от общинската администрация в Брезник призоваха със съобщение на сайта и във Фейсбук профила си за пестеливо използване на водата. “Уважаеми жители на общината, във връзка с продължилото засушаване и недостатъчно количество валежи, ви призоваваме за пестеливо използване на водата – изключително само за питейно-битови нужди.”, гласи призивът от Община Брезник. Той е насочен към населението на общината превантивно и няма повод за притеснение към момента. Призивът е заради продължителното засушаване и малкото количества дъжд през последните месеци. Това поясни за читателите на Zapadno.com заместник-кметът на Община Брезник Иван Бъчваров.

Информационният сайт Zapadno.com потърси за коментар и повече подробности управителя на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник инженер Иван Ковачев, който е с дългогодишен опит. Той работи във ВиК сектора от 1990-та година. В началото на своята кариера е работил в промишленото водоснабдяване на завод “Стомана” в Перник. От 1992 година работи в сферата на питейно-битовото водоснабдяване. През определен период от време е работил в Брезник по време на изграждането на пречиствателната станция и пускането и в експлоатация в средата на 90-те години на миналия век. Работил е и във ВиК-Перник, както и в общинската администрация на Брезник.

Общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник поддържа питейния язовир “Красава” 1, пречиствателната станция над град Брезник и съоръженията между тях. След пречиствателната станция поддръжката на водопреносната мрежа се извършва от ВиК-Перник – район Брезник.

Питейният язовир водоснабдява основно гражданите на град Брезник и жителите на брезнишките села Режанци, Ноевци, Бегуновци, Сопица и Велковци. Останалите селища на територията на община Брезник се снабдяват с вода чрез техни местни водоизточници.

Сто процента от водата на Ноевци идва само от язовир “Красава” 1. Докато в осигуряването на вода за Режанци, Бегуновци, Сопица и Велковци се включват също и 10 местни водоизточника. “Обичайно летният период недостига водата. Тогава се помага с нашата вода. Зимният период, какъвто вече сме, местните водоизточници в повечето случаи покриват консумацията на селата и не се подава вода от тук.“, каза управителят на “Водоснабдяване”-Брезник инженер Иван Ковачев като уточнени, че тази година към момента нуждите на селата не могат да се покрият от местните водоизточници и се налага все още да се подава вода от язовира.

В момента водният обем на язовира е 1 580 000 кубически метра при пълен обем от 2 975 000 кубически метра. При тези данни понижението на водата в язовира е с около 4 метра. Мъртвият обем на водното съоръжение пък е 775 000 кубически метра. “След този обем също е възможно да се взима вода и да се ползва за питейно-битови нужди. Тогава рисковете са малко в качествата, трябва по-сериозно пречистване. Не дай Боже да стигаме дотам.”, каза инженер Иван Ковачев.

Общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник разполага с данните за питейния язовир от началото на месец март 2004 година до днешна дата. Статистиката показва, че тази година не е била най-сухата. През последните 15 години най-ниското ниво на водата в язовира е било измерено на 1 март 2014 година. Тогава обемът на водата в язовира е бил 1 270 000 кубически метра или с 1 метър и 40 сантиметра по-ниско водно ниво от сегашното. Управителят на “Водоснабдяване”-Брезник е направил два прогнозни разчети за количеството на водата в язовира. “От това състояние, което казах към момента, съм направил две прогнозни състояния на язовира. Едната прогноза, най-лошата е, че през цялото време до средата на март ще има валеж приблизително равен на нула. Очакваният обем към средата на месец май ще ни бъде 1 130 000 кубически метра. Тоест, няма дъжд, всеки ден по 2 сантиметра ни спада язовирът. Това е по-лошата прогноза. Другата прогноза, е на база най-сухите години в тази поредица. Това е една история, която се повтаря и взимам най-сухите месеци откъм валеж в историята на язовира. Тогава нещата изглеждат малко по-добре. В средата на март, при това положение, бихме били с обем 1 250 000 кубически метра. И очаквайки, че ще дойдат пролетните дъждове. Ние ги чакахме и есента, но те просто не се случиха.”, поясни инженер Иван Ковачев.

Разгледайте актуални снимки от язовир “Красава” 1, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...