Придвижват процедурата за изграждане на военен паметник в село Гигинци, който ще увековечи имената на 35 гигинчани

Процедурата за изграждане на военен паметник в брезнишкото село Гигинци се придвижва документално. По-рано днес Областната комисия “Военни паметници” към Областна администрация-Перник разгледа документацията за градежа на монумента, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициаторите за изграждането на паметника предоставиха на Областна комисия “Военни паметници” списък на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България жители на Гигинци, идеен проект-скица от скулптора Христо Илиев, извадка от кадастралната карта на селото, количествено-стойностна сметка и удостоверение от Агенцията по вписванията за регистрация на сдружението “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”.

Подадените документи бяха разгледани на провелото се днес заседание на Областна комисия “Военни паметници”. “От документите, които трябват, за да може Комисията да даде своето становище за съгласуване от Министерството на отбраната липсва само решението на Общинския съвет за определяне на място за поставяне на паметника.”, поясни главният специалист по отбранително-мобилизационна подготовка в Областна администрация-Перник Петко Петков.

На заседанието присъстваше и главният експерт в дирекция “Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” на Министерство на отбраната Радослав Симеонов. Експертът попита представителят на сдружението “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци” доктор Биляна Валериева дали от Община Брезник има потвърждение, че идеята ще бъде разглеждана от Общинския съвет. Тя и представителят на Община Брезник на заседанието отговориха, че администрацията подкрепя идеята за градеж на паметника. След кратко дискутиране Областната комисия “Военни паметници” прие подадените до момента документи и гласува към тях да се приложи и решение на Общински съвет-Брезник за определяне на място за паметника в Гигинци.

Главният експерт в дирекция “Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” на Министерство на отбраната Радослав Симеонов обърна внимание, че при изграждането на военен паметник на него трябва да бъдат изписвани чиновете на военнослужещите. “При възможност да бъде изписано и мястото на смъртта, тоест мястото на гибелта. Защото тук говорим за топонимия на българската бойна слава. Тя трябва да продължава, тя трябва да съществува, тя трябва да се помни от поколенията и затова е важно това да бъде отбелязвано върху самия военен паметник.”, каза Радослав Симеонов.

Прочетете още по темата в публикацията: Сдружението за издигане на паметник на загиналите във войните гигинчани оповести имената на войници от Гигинци.

Виж също...

Loading...