Всеки ден над 150 000 потребители действат като данъчни инспектори с проверка на получените си касови бележки

Над 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори като проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви. Това е възможно с мобилното приложение на Национална агенция за приходите, което сканира QR кода върху бележката. Повечето касови апарати вече печатат бележките с кодове, като до края на януари 2020 годината те ще станат задължителен реквизит за всеки касов бон, съобщиха от пресцентъра на Национална агенция за приходите.

За по-малко от година чрез приложението са инспектирани над 300 000 бележки, като нито една от тях не е била фалшива. Проверката е в 2 фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с Национална агенция за приходите по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка. Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в Национална агенция за приходите.

Освен с функция „данъчен инспектор“, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на Национална агенция за приходите, справка за здравно-осигурителен статус, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС.

Мобилното приложение на Национална агенция за приходите е безплатно  и се предлага за iOS и Android устройства.

Виж също...

Loading...