Общински съвет-Брезник одобри място за поставяне на военния паметник в село Гигинци, който ще е в чест на 35 гигинчани

С пълно мнозинство Общински съвет-Брезник одобри място за поставяне на военен паметник в село Гигинци, който е подет като инициатива от родолюбиви гигинчани. Решението за това беше прието на провелата се по-рано днес сесия на Общинския съвет, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди гласуване на докладната за паметника, който се очаква да бъде изграден, заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска разясни на общинските съветници за какво става дума. Тя поясни, че сдружението е създадено през месец август тази година. “Това сдружение изготвя идеен проект за изграждането на този паметник, набавя списък на всичките тези загинали жители от село Гигинци, което ние като общинско ръководство приветстваме и сме благодарни на този Инициативен комитет. Цялата тази документация беше внесена началото на тази седмица на Областен съвет за войнишките паметници, с което се кандидатства за финансиране за изграждане на този паметник от Министерство на отбраната. Иска се решение на Общински съвет, с което се разрешава този паметник да бъде поставен пред кметството на село Гигинци. В момента там има такава плоча, но е много малка. На мястото на тази плоча да бъде паметник, за който има и идеен проект.”, каза заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска. Прочетете още по темата в публикацията: Придвижват процедурата за изграждане на военен паметник в село Гигинци, който ще увековечи имената на 35 гигинчани.

Имената на 35 смели мъже от брезнишкото село са открити в архивите и те ще бъдат вписани в паметника, който сдружението има намерение да постави в населеното място. През лятото родолюбивите гигинчани от сдружението подеха кампания за набиране на средства за изграждането на монумента. Разкрита е и банкова сметка, чрез която дарители могат да подпомогнат каузата. Прочетете още по темата в публикацията: Родолюбиви гигинчани с инициатива за изграждане на паметник за загиналите във войните жители от Гигинци.

Виж също...

Loading...